1. Home Brother
 2. Support
 3. How-to gidsen
 4. Printing
 5. Hoe vind ik het IP-adres van mijn printer
A desk with a Brother printer, laptop, and some stationery against an exposed brick wall and a large green plant on the right. Part of a bright window and a white chair is also visible.

Hoe vind ik het IP-adres van mijn printer

Wat is een IP-adres en waar vind je het op een Windows- of Mac-computer?

Wat is het IP-adres op je printer?

Het 'Internet Protocol' of IP-adres van je printer is een unieke reeks getallen die aan het apparaat is toegewezen. Deze reeks nummers is een belangrijk onderdeel van de communicatie van je printer via een netwerk, dus zonder deze nummers kan je je printer niet toevoegen aan een netwerk voor gebruik door meerdere apparaten op meerdere locaties.

Brother-printers zijn ontworpen voor je gebruiksgemak. Veel printers hebben een draadloze functionaliteit waarmee je meerdere apparaten kan aansluiten zonder dat je je printer hoeft in te stellen op je specifieke netwerk. In de meeste gevallen hoeft je je printer alleen maar aan te sluiten op je Wi-Fi-netwerk.

Er zijn een paar manieren om het IP-adres van je printer te achterhalen. Dit is afhankelijk van het feit of je printer een display heeft of niet en van het besturingssysteem van de computer waarop je je printer aansluit.

Hoe vind ik het IP-adres van mijn printer

Als de printer een ethernetpoort en display heft, vind je het IP-adres van de printer snel. Als je het display gebruikt om door het printermenu te navigeren, vind je het IP-adres in de instellingen en informatiepagina van de printer. Als het display dit niet laat zien of als je printer geen display heeft, moet je verbinding maken met een computer.

Zo vind je het IP-adres op een Windows-apparaat:

 • Sluit de printer via USB aan en navigeer naar het configuratiescherm vanuit het Windows Start-menu.
 • Klik op de optie 'apparaten en printers weergeven' onder de categorie 'hardware en geluid".
 • Selecteer de juiste printer door de modelnaam en het nummer van je printer te controleren.
 • Klik met de rechtermuisknop op het printerpictogram en selecteer 'eigenschappen' in het menu.
 • Ga naar het tabblad 'algemeen' in het eigenschappenmenu en zoek naar het veld 'locatie'. De getallen die rechts van dit veld staan, zijn het IP-adres van je printer.

Zo vind je het IP-adres op een Mac:

 • Klik op 'systeemvoorkeuren' in het beginscherm van je Mac.
 • Klik op de optie 'afdrukken en faxen' in het nieuwe venster.
 • Controleer of je de juiste printer selecteert door het modelnummer en de naam te controleren.
 • Als je de juiste printer hebt geselecteerd, klik je op 'opties en benodigdheden'. In het nieuwe scherm wordt het IP-adres van je printer weergegeven.

Welk besturingssysteem je ook gebruikt om het IP-adres van je printer te vinden, zorg ervoor dat deze nummers nauwkeurig overneemt. Je kunt deze nummers vervolgens gebruiken om printer te configureren voor een privénetwerk of om in de toekomst problemen met de connectiviteit te diagnosticeren. Hoewel de meeste moderne printers connectiviteit eenvoudig maken, is het altijd een goed idee om het IP-adres van je printer bij te houden voor toekomstig gebruik.

Vind hier een printer die naadloos aansluit op je behoeften.

Meer artikels over Printing

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven