Artikel toegevoegd
 1. Home Brother
 2. Printers
 3. Welke printer kopen?
how-does-it-work

Hoe werken inkjet printers en laserprinters?

Inkjetprinters gebruiken cartridges die vloeibare inkt bevatten, die vanuit de printkop op het papier wordt gespoten. Ze bevatten doorgaans een zwarte cartridge en drie andere voor de primaire kleuren (cyaan, magenta en geel). Bij bepaalde merken of oudere modellen is er soms ook één enkele cartridge verkrijgbaar met de drie kleuren inbegrepen.

Laserprinters gebruiken toners en drums in plaats van inktpatronen. Toner bevat, in tegenstelling tot vloeibare inkt, een poeder dat aan het papier hecht nadat de laser het beeld projecteert op de drum. Op deze manier wordt het poeder heel precies gefixeerd om de uiteindelijke afdruk te verkrijgen.

Inkjet versus laser: wat is goedkoper?

Ongeacht de technologie zijn er drie factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw printer.

Geschikt voor diverse toepassingen

De initiële investering

De hardwarekosten zijn over het algemeen lager voor inkjetprinters dan voor laserprinters.

Geschikt voor diverse toepassingen

De variabele kosten

Dankzij toners met hoge capaciteit, specifiek voor laserprinters, hoeft u de cartridges minder vaak te vervangen, wat tijd en geld bespaart.

Geschikt voor diverse toepassingen

Kosten per geprinte pagina

Laserprinters bieden verbruiksartikelen die langer meegaan, waardoor uw kost per pagina lager is.

Wat is het verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter?

Toners en inktpatronen zijn niet de enige verschillen tussen laser- en inkjetprinters. Er zijn meerdere criteria die de afdrukprestaties beïnvloeden en de twee technologieën bieden elk interessante voordelen. Laten we ze in detail analyseren:

Voordelen van een laserprinter

 • Geen droogtijd - Afdrukken zonder inkt vereisen geen droogtijd, zijn minder gevoelig voor mogelijke vlekken en kunnen onmiddellijk worden gebruikt.
 • Lagere kosten per pagina - Hoewel de prijs van een laserprinter over het algemeen hoger is dan die van een inkjetmodel, wordt deze aanvankelijke afwijking op de lange termijn gecompenseerd door de kosten van de afgedrukte pagina, vooral als u een groot aantal documenten print.
 • Nauwkeuriger afdrukken - Over het algemeen is de resolutie van een laserprinter beter dan die van een inkjetprinter, hoewel dit afhankelijk is van het geselecteerde model en type afdruk. Lasertechnologie is het meest geschikt voor het afdrukken van documenten die voornamelijk uit tekst bestaan.
 • Afdruksnelheid - Hoewel ze een opwarmtijd nodig hebben, bieden laserprinters de optimale snelheid voor het afdrukken van documenten met meerdere pagina's.

Bekijk onze laserprinters

Voordelen van een inkjetprinter

 • Fotokwaliteit - Hoewel de printermodellen en technologieën aanzienlijk verschillen, biedt een inkjetprinter over het algemeen een betere weergave voor het afdrukken van afbeeldingen van hoge kwaliteit.
 • Geen opwarmtijd - Laserprinters hebben een opwarmfase van enkele seconden nodig om klaar te zijn om te printen. Bij inkjetmodellen is dit niet het geval. Ze kunnen printopdrachten direct verwerken, waardoor ze de ideale keuze zijn voor het afdrukken van documenten met slechts een paar vellen.
 • Prijs van de printer - Inkjetprinters zijn meestal goedkoper dan een gelijkwaardig lasermodel.
 • Grootte - Als het formaat van het toestel een probleem is, is een inkjetprinter wellicht de beste oplossing, aangezien er compacte modellen beschikbaar zijn.

Bekijk onze inkjetprinters
professional-use

Welke printer kiezen voor uw bedrijf: laser of inkjet?

Beide afdruktechnologieën zijn geschikt voor de meeste professionele omgevingen. De keuze voor een bepaald printermodel hangt voornamelijk af van uw gebruik, meer bepaald het afdrukvolume en het soort documenten dat u moet printen.

 • Een professionele laserprinter biedt zeer goede prestaties op het gebied van gebruiksgemak, afdruksnelheid, kosten per pagina en verbruiksartikelen. Het is de beste optie als u snel grote hoeveelheden documenten moet afdrukken.
 • Als u echter maar af en toe print, of vaak documenten en foto's van hoge kwaliteit afdrukt, dan is een professionele inkjetprinter de beste keuze.