Illustration depicting two start-up hubs on a dark blue background with two business people walking between them on a light blue background

Europese start-up hubs

Veel van 's werelds toonaangevende merken zijn ooit begonnen als kleine ondernemingen en konden alleen groeien dankzij de pure volharding en visie van een ambitieuze zakelijk leider.

Alle goede ondernemers weten dat voor bedrijven om te floreren, er een hooggeschoolde beroepsbevolking nodig is, evenals toegang tot financiële ondersteuning. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Europa de afgelopen jaren een broedplaats is geworden voor succesverhalen van start-ups. Bepaalde Europese steden, zoals Londen, Berlijn en Parijs, zijn uitgegroeid tot belangrijke start-up-hubs en trekken ondernemers, investeerders en talent van over de hele wereld aan.

Het ecosysteem voor start-ups in Europa heeft nagenoeg 100 miljard dollar van investeerders weten op te halen in 2022. En er worden naar schatting jaarlijks 160.000 nieuwe start-ups opgezet in Europa.

Je vraagt je wellicht af welke sectoren en industrieën investeerders aantrekken. Om dit te achterhalen, hebben we gegevens geanalyseerd van recentelijk geregistreerde bedrijven in Europa op basis van Crunchbase.

Uit ons onderzoek is gebleken dat het Verenigd Koninkrijk in 2022 het grootste aantal crypto-start-ups in Europa had, goed voor 28% van alle crypto-start-ups op het continent. Andere Europese landen waren echter terughoudender ten opzichte van crypto in 2022. Landen zoals Duitsland, Frankrijk en België kozen ervoor om de nadruk te leggen op professionele sectoren zoals software, analytics en HealthTech.

Hieronder vind je meer van onze bevindingen.

Verenigd Koninkrijk

Londen wordt ook wel het “Silicon Valley of Europe” genoemd. Londen heeft van alle start-up hubs in Europa de meeste unicorn start-ups gecreëerd. Britse start-ups zijn vooral in Londen gevestigd: volgens ons onderzoek bevindt 75% zich in de hoofdstad. Buiten Londen heeft Manchester het grootste aantal start-ups, gevolgd door tech- en analyticsbedrijven die gevestigd zijn in Cambridge.

UK - European Startup Hubs

Buiten Silicon Valley hebben start-ups uit het VK de meeste investeringen aangetrokken in 2022. De fondsen van investeerders gingen naar start-ups in verschillende gebieden, waaronder fintech, healthtech, e-commerce en vele anderen. Uit de beschikbare Crunchbase-data blijkt dat 30% van de Europese start-ups die zich bezighouden met cryptocurrency investeringen, gevestigd waren in het VK.

Duitsland

In Duitsland bevindt zich een van de meest opwindende ecosystemen voor start-ups in heel Europa. De Duitse overheid heeft een breed scala aan initiatieven beschikbaar gesteld voor start-ups, waaronder belastingvoordelen en subsidies. Een van de meest opvallende vormen van ondersteuning die de Duitse regering heeft geïntroduceerd, is de "Digital Jetzt" subsidie of de "Digitaal Nu" subsidie. Deze subsidie heeft als doel om de groei van kleine en middelgrote ondernemingen te versnellen die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van digitale producten zoals kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging en robotica.

Startende ondernemers kunnen extra financiële ondersteuning veiligstellen via risicokapitaalbedrijven en advies inwinnen bij een toenemend aantal business incubators in het hele land.

Germany - European Startup Hubs

Berlijn staat in de voorhoede van de Duitse start-up-scene. Volgens onze data hebben zich in het afgelopen jaar 44% van alle Duitse start-ups geregistreerd in Berlijn. Naast Berlijn zijn er in Duitsland ook actieve start-up-scenes in München, Hamburg en Frankfurt.

Duitsland heeft de grootste markt voor e-commerce in Europa. Het verkoopaantal van de top 1000 winkels bereikte na verluid 80 miljard dollar in 2022, volgens de E-Commerce Market Study van het EHI Retail Institute.

Het mag geen verassing zijn dat sommige van de bekendste start-ups uit Duitsland klantgerichte bedrijven zijn. Zoals bijvoorbeeld HelloFresh, het bedrijf dat maaltijdboxen bezorgd en SoundCloud, de muziekstreamingdienst.

De start-up-scene van Duitsland is echter buitengewoon divers en bestaat uit vele soorten bedrijfstakken. Uit ons onderzoek blijkt dat sectoren zoals healthtech, kunstmatige intelligentie (AI) en 'Software as a Service' (SaaS) het afgelopen jaar het meest gedijden.

Frankrijk

Terwijl veel landen het in 2022 economisch zwaar hadden, leek de start-up-scene in Frankrijk juist op te bloeien. Volgens data uit Dealroom, zijn Franse start-ups erin geslaagd om 5,7 miljard dollar binnen te halen tijdens het eerste kwartaal van 2022, waarbij ze Duitsland inhaalden op het gebied van investeringen.

France - European Startup Hubs

Uit onze geanalyseerde gegevens van CrunchBase blijkt dat het grootste deel van de investeringen zich heeft geconcentreerd in de regio Île-de-France, waar ook Parijs zich bevindt. Alleen al 65% van de nieuwe Franse start-ups is gevestigd in deze stad.

Frankrijk heeft in voorgaande jaren bekende, klantgerichte start-ups gecultiveerd. Zoals bijvoorbeeld BlaBlaCar, een ride-sharing platform en Deezer, de muziekstreamingdienst. In 2022 waren het echter de sectoren voor softwarebedrijven die verantwoordelijk waren voor de grootste aantallen nieuwkomers, in het bijzonder de sectoren voor financiële services en cybersecurity.

Om de start-up-scene van Frankrijk te helpen groeien heeft de Franse overheid beleid geïmplementeerd ter ondersteuning van ondernemerschap en om talent uit het buitenland aan te trekken. Het visumprogramma voor Tech in Frankrijk zorgt ervoor dat visumhouders tot vier jaar lang in Frankrijk mogen werken. Dit programma was ontwikkeld met het oog op het aantrekken van mensen die al bekend waren met start-up-sectoren in ander landen.

Italië

Het Italiaanse start-up-landschap heeft indrukwekkende vooruitgang geboekt bij het veiligstellen van nieuwe investeringen. Echter, ondanks berichten over een terugval in het aantal Italiaanse start-ups in het land, was Italië, samen met Frankrijk een van de weinige landen in Europa waar investeerders hun financieringsniveau voor start-ups hebben verhoogd.

Italy - European Startup Hubs

Italië richtte in 2022 ook de eerste twee unicorn start-ups van het land op, Scalapay and Satispay, beide in de fintech-sector. Naast fintech zijn er Italiaanse start-ups in meerdere sectoren. Uit ons onderzoek bleek dat de meest prominente sectoren in Italië AI, cleantech en crypto zijn.

De autosector is een van de grootste Italiaanse industrieën. Geen wonder dus dat ons onderzoek aantoonde dat Italië het grootste aantal start-ups in de autosector heeft. Zoals bijvoorbeeld Nope Engineering, een groep technici die gebruik maakt van CAD (computer-aided design) en virtueel testen in de autosport.

Het start-up ecosysteem van Italië is meer gelijkmatig verdeeld over het land in vergelijking met de andere landen uit ons onderzoek. De regio Lombardije heeft de meest levendige start-up community. Alleen al een derde van de nieuwe start-ups in Italië is gevestigd in Milaan.

Oostenrijk

De Oostenrijkse regering heeft, net als de Franse, de ogen gericht op het aantrekken van getalenteerde internationale ondernemers naar het land. De regering introduceerde in 2017 een start-up visum voor grondleggers, genaamd: ”Red-White-Red Card”. Met dit programma willen ze ondernemers die ervaring hebben met het runnen van start-ups aantrekken om te helpen met de groei van de Oostenrijkse start-up community.

Het start-up ecosysteem van Oostenrijk wordt ook wel omschreven als “klein maar machtig” omdat het investeringspercentage in nieuwe start-ups dat van de grotere landen overtreft. 

Austria - European Startup Hubs

In Oostenrijk zijn ze het meest succesvol met het koesteren van start-ups in professionele sectoren. Uit ons onderzoek blijkt dat de sectoren in de biotech, software en architectuur & bouwnijverheid voorop lopen. We hebben ook bevonden dat de meeste start-ups zich voornamelijk in de Oostenrijkse hoofdstad, Wenen, gevestigd hebben. 95% van de nieuw opgerichte start-ups heeft het hoofdkwartier in Wenen.

België

Het netwerk voor start-ups is in België minder klantgericht dan in andere Europese landen. België staat vooral bekend om de innovatieve business-to-business (B2B) start-ups die er vandaan komen. Dat zijn start-ups die erop gericht zijn om veranderingen aan te brengen in de manier waarop zaken gedaan worden.

Belgium - European Startup Hubs

Enkele van de meest productieve start-ups waren resource planning software, sales productivity software en data intelligence bedrijven. Een van de succesvolste start-ups uit België is Collibra. Dit data intelligence bedrijf, opgericht in Brussel, werd een van de snelst groeiende start-ups met een geschatte waarde van 2,3 miljard dollar.

Het grootste deel van de nieuwe toetreders van de Belgische start-up scene, zetten deze sterke traditie van het focussen op de B2B-markt voort. Meerdere analistenbureaus en agentschappen in cloud computing of biotech hebben zich het afgelopen jaar op Crunchbase ingeschreven. Er zijn ook bedrijven die buiten de gebaande paden denken, zoals bijvoorbeeld Freshkart, dat gezonde maaltijden levert en reeds in meerdere markten werkzaam is.

Het grootste deel van de Belgische start-up scene bevindt zich in de Vlaamse regio's, waarbij alleen al 41% gevestigd is in Brussel. Luik werd aangemerkt als de hotspot voor start-ups in Wallonië, waar 12% van de start-ups in België zich bevindt.

Nederland

Het grootste aantal start-ups van Nederland is geconcentreerd in Noord Holland, met Amsterdam als het epicentrum. Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan de helft (62%) van de nieuw geregistreerde Nederlandse start-ups in Crunchbase, gevestigd is in Amsterdam. In Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn er ook levendige start-up communities.

Netherlands - European Startup Hubs

Nederland heeft in het verleden succesvolle start-ups ontwikkeld voor een verscheidenheid aan bedrijfstakken. Kopstukken van de Nederlands start-ups zijn Booking.com een website voor reisreserveringen en WeTransfer een online file-sharing-dienst. De sectoren waarin wij groei zagen in Nederland waren healthtech, crypto en e-commerce. De Tech start-ups in Nederland kunnen ook voordeel halen uit het groeiende aantal nieuwe marketing- en reclame-agentschappen die het afgelopen jaar opgericht zijn.

Ierland

De meeste nieuwe start-ups in Ierland zijn gevestigd in Dublin; volgens onze gegevens heeft 78% van de Ierse start-ups hun hoofdkantoor in de hoofdstad - vermoedelijk vanwege de aanwezigheid van financiële instellingen in de stad. Het graafschap Cork staat op een verre tweede plaats. Hier heeft zich slechts 7% van de start-ups gevestigd.

Ireland - European Startup Hubs

In de afgelopen jaren zijn sommige van de meest succesvolle sectoren voor start-ups in Ierland de fintech, healthtech en software-sectoren. Het meest opmerkelijke start-up succesverhaal van Ierland was het online paytech bedrijf: Stripe. Nadat het investeringen had ontvangen van venture capital bedrijven en de oprichters van Paypal, Elon Musk en Peter Thiel, werd Stripe een van 's werelds snelst groeiende bedrijven. Vandaag de dag heeft Stripe een waardering van 74 miljard dollar.

De e-commerce sector (zowel voor klanten als B2B businesses) wordt echter steeds populairder in de Ierse start-up-scene. Een voorbeeld hiervan is Tipple. Dit bedrijf speelt in op de beroemde drankenexportmarkt van Ierland door het makkelijker te maken voor merken van sterke drank om internationaal te exporteren.

Spanje

Spanje heeft een grote hoeveelheid succesvolle start-ups verspreid over een aantal sectoren. Een van de meest productieve start-ups van Spanje was de eerste unicorn investering van het land: Cabify, de nationale concurrent van Uber. Cabify werd minder dan twee jaar na Uber opgericht. Op dit platform kunnen passagiers op basis van afstand, in plaats van tijd afrekenen. De dienst kan bovendien ook als koerier worden ingezet.

Spain - European Startup Hubs

Hoewel er nieuwkomers binnen de sectoren van transport en logistiek bijkwamen in 2022, blijkt uit ons onderzoek dat de sectoren met de meeste groei in Spanje, AI, media & entertainment en e-commerce waren.

De start-up scene van Spanje is voornamelijk geconcentreerd rond de grote steden, waaronder Madrid, Barcelona en Valencia. De opkomst van Barcelona als start-up hub komt voornamelijk door het gunstige zakelijke klimaat en de bloeiende tech-communities. Er zijn hier verschillende grote coworking spaces, incubators en accelerators, waaronder de Barcelona Tech City. Dit is een van de grootste start-up clusters van Zuid-Europa. Volgens ons onderzoek is 34% van de Spaanse start-ups geregistreerd in Barcelona, gevolgd door Madrid waar 32% van de nieuw ingeschreven start-ups zich bevinden.

Methodologie

Brother heeft op basis van web scraping beschikbare data uit Crunchbase getrokken, over bedrijven gevestigd in Europa die zich in het afgelopen jaar op de website hebben ingeschreven. De dataset bevatte informatie over 2026 bedrijven, geregistreerd in Europese landen. De data is in februari 2023 gescraped en geanalyseerd. Vervolgens is elk bedrijf onderverdeeld in populaire sectoren onder start-ups en op landelijk niveau geanalyseerd.


Aanvullende bronnen

  • https://stateofeuropeantech.com/
  • https://sifted.eu/articles/austrias-startup-ecosystem-brnd/
  • https://sifted.eu/articles/european-tech-data-2022/
  • https://www.ehi.org/produkt/studie-e-commerce-markt-deutschland-2022
  • https://www.cityam.com/exclusive-london-is-the-silicon-valley-of-europe-but-city-can-not-afford-to-sit-on-its-tech-laurels/

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven