0

Nog 33,06 € excl. btw te gaan voor gratis levering

Winkelmandje
  1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Beveiliging
  6. 10 manieren om je printer te beveiligen tegen hackers

10 manieren om je printer te beveiligen tegen hackers

Printers en scanners staan centraal in onze werkomgeving. We delen onze tips om deze apparaten optimaal te beveiligen.

Printers zijn de nieuwe bedreiging voor cyberbeveiliging. Ontdek 10 tips om jouw printers vandaag nog te beveiligen.

Niet-technische gebruikers vergeten gemakkelijk dat deze alledaagse kantoormachines even goed beveiligd moeten zijn als andere netwerkapparaten.

In ons artikel vermelden we dat printers geavanceerde eindpunten zijn. Onbeveiligde printers zijn kwetsbaar en geven hackers gemakkelijk toegang tot je organisatie.

Een onderzoek van CyberNews toonde de kwetsbaarheid van onbeveiligde printers. Ze kregen toegang tot bijna 28.000 printers wereldwijd en vergrootten hiermee het bewustzijn over printerbeveiligingsproblemen. Dit benadrukt het belang van het beveiligen van deze apparaten om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Het concept “printerbeveiliging” is voor veel medewerkers buiten de IT-afdeling nog steeds abstract. Zonder de juiste bewustwording en een duidelijk beleid kan printerbeveiliging een verwaarloosd worden, ook al is het een cruciaal onderdeel van een bredere cyberbeveiligingsstrategie.

Hoe begin je met het beveiligen van je apparaten? Hier zijn onze top 10 tips voor printerbeveiliging.

1. Krijg grip op firmware

Wat is het? Firmware zijn de programma's die op je apparaat geïnstalleerd zijn tijdens de productie.

Wat doet het? Het is de ingebouwde software die de functies van je printer regelt.

Waarom heb je het nodig? Firmware is het ‘brein’ van je printer. Regelmatige updates zijn sterk aanbevolen om eventuele fouten te verhelpen, nieuwe functies toe te voegen en de beveiliging up-to-date te houden.

2. Neem TLS ernstig

Wat is het? Transport Layer Security is een beveiligingsprotocol dat algoritmes gebruikt om gegevens te versleutelen tijdens de overdracht, via het internet of onderweg naar je apparaat. Het beschermt tegen het hacken van printers en andere bedreigingen die de veiligheid van documenten in gevaar brengen.

Wat doet het? Het biedt privacy en beveiliging voor via het internet gedeelde gegevens.

Waarom heb je het nodig? TLS beschermt gegevens tegen printerhacking, gegevensonderschepping en het 'afluisteren' van je printgegevens onderweg. Samen met andere technologieën kan TLS bijzonder relevant zijn voor het ondersteunen en beschermen van externe gebruikers.

3. Besteed aandacht aan protocollen

Wat zijn dat? De verzameling regels of procedures voor de uitwisseling van gegevens tussen apparaten, zoals computers en printers.

Wat doen ze? Protocollen bepalen welk soort gegevens mogen worden verzonden, welke commando's worden gebruikt om die gegevens te verzenden/ontvangen en de manier waarop die gegevensoverdrachten worden bevestigd.

Waarom heb je ze nodig? Apparaten van verschillende fabrikanten - of verschillende soorten apparaten (computers, printers, servers, enz.) - moeten dezelfde protocollen ondersteunen om met elkaar te kunnen communiceren. Door ongebruikte poorten en protocollen uit te schakelen, beperk je het aantal manieren om je apparaat aan te vallen.

4. Op snelheid komen met SFTP

Wat is het? Secure File Transfer Protocol (SFTP) is een protocol voor het veilig overzetten van bestanden tussen apparaten, doorgaans via het web.

Wat doet het? SFTP creëert een veilige, versleutelde verbinding voor beveiligde gegevensoverdracht, bijvoorbeeld voor het verzenden van gescande documenten van (multifunctionele) scanners naar hun bestemming.

Waarom heb je het nodig? Als Secure File Transfer Protocol correct is geconfigureerd, biedt de extra beveiliging een hoger beschermingsniveau tegen het mogelijk onderscheppen van gegevens tijdens het verzenden. Je kan dit nog verder versterken met een uitgebreide gelaagde beveiligingsaanpak.

5. Doe een pentest

Wat is dat? Een ‘penetratietest’ is een gesimuleerde aanval op je netwerk om de beveiliging van de apparaten en applicaties die je gebruikt te beoordelen.

Wat doet het? Het identificeert eventuele ‘zwakke plekken’ in je netwerk en kwetsbare gegevenssystemen.

Waarom heb je het nodig? De informatie die een pentest oplevert, gebruik je om kwetsbaarheden te verhelpen en de beveiliging van je systemen te verbeteren. Je beschermt ze tegen mogelijke aanvallen door cybercriminelen.

Wat zijn de grootste netwerkbedreigingen waar bedrijven vandaag mee te maken hebben? Lees onze gids over de 10 belangrijkste cyberbeveiligingsrisico's en ontdek hoe je je hele IT-omgeving veerkrachtig maakt.

6. Pull printing

Wat is het? Het 'ophalen' van afdruktaken van een beveiligde locatie om ze af te drukken - beveiligde server of interne geheugen van de printer.

Wat doet het? Met Pull of Follow Me printing print je je documenten niet direct, maar pas als je aan de printer staat.

Waarom heb ik het nodig? Vergeten stapels papier bij veel documentapparaten vertellen hun eigen verhaal. Dit verbruikt niet alleen overtollig papier, stroom en printercartridges, maar kan ook vertrouwelijke documenten blootstellen aan nieuwsgierige ogen. Pull Printing zorgt ervoor dat je je document op locatie ophaalt, waardoor dit risico verkleint.

Benieuwd naar wat er echt gebeurt als je geprinte documenten onbeheerd achterlaat? Ontdek de verborgen risico's en gevolgen in de praktijk in onze blog “De werkelijke beveiligingskosten van het afdrukken en niet ophalen van een document”.

7. Overweeg IP-blokkering

Wat is het? Een beveiligingsmethode waarbij bedrijven hun apparaten instellen zodat ze alleen verbindingen accepteren van specifieke IP-adressen die gekoppeld zijn aan vertrouwde apparaten. Dit voorkomt toegang tot het apparaat via het netwerk.

Waarom heb ik het nodig? Het voorkomt dat potentieel vijandige of ongeautoriseerde IP-adressen verbinding maken met mail-, printer- of internetservers. Het is ook handig als je overmatig of ongeautoriseerd printergebruik wilt beperken.

8. Vergrendel functies voor relevante gebruikers

Wat is het? De Secure Function Lock van Brother is een functie op het bedieningspaneel die de toegang van gebruikers tot de instellingen en bepaalde functies van printers beperkt.

Wat doet het? Je stelt wachtwoorden in voor geselecteerde gebruikers, regelt de toegang tot printerfuncties en beheerst zelfs de kosten door maandelijkse afdruklimieten in te stellen.

Waarom heb ik het nodig? Het verbetert de beveiliging van je apparaat door te bepalen wie toegang heeft tot bepaalde apparaatfuncties.

9. Een grondige audit uitvoeren

Wat is dit? Een uitgebreide beoordeling van je afdrukomgeving van apparaten en hun firmware, maar ook van netwerkbeveiliging, fysieke beveiliging en naleving.

Wat doet het? Een correct uitgevoerde audit brengt de potentiële kwetsbaarheden, verkeerde configuraties, verouderde apparaten of firmware en kwetsbare wachtwoorden aan het licht.

Waarom heb ik het nodig? Een grondige audit zorgt ervoor dat je documentomgeving zo veilig mogelijk is en vormt de basis voor voortdurende controle. Deskundige leveranciers bieden ondersteuning bij het ontwikkelen van een veilige infrastructuur voor je bedrijf.

10. Overgang naar apparaatbewaking

Wat is dit? Continue bewaking van je print- en documentomgeving, meestal via een speciale MPS-oplossing (Managed Print Service).

Wat doet het? Het bewaken van de huidige status van je afdrukapparaten biedt een holistisch beeld van je hele afdrukomgeving en de kans om problemen op te lossen zodra ze zich voordoen.

Waarom heb ik het nodig? Apparaten genereren een schat aan gegevens waarmee je potentiële beveiligingsgebeurtenissen kan identificeren en snel reageren op aanvallen. MPS-gebruikers kunnen ook regelmatige compliancerapporten ontvangen, waaronder controle op en rapportage van datalekken.

Wat nu?

Bij Brother staat afdrukbeveiliging altijd voorop. Met de aangescherpte privacy- en gegevensbeschermingswetgeving hebben IT-managers betrouwbare oplossingen nodig om gevoelige gegevens binnen de organisatie te beschermen.

De beveiligingsfuncties van Brother zijn ontworpen om je netwerk tegen veiligheidsrisico's te beschermen en probleemloos te voldoen aan de nalevingsvereisten.

De beveiliging van gegevens en documenten is cruciaal voor elke organisatie. We hopen dat deze gids je inzichten heeft verschaft waarmee je je printbeveiligingsstrategie kunt verbeteren.

Klaar om je afdrukbeveiliging te verbeteren? Ontdek de beveiligingsoplossingen van Brother of spreek vandaag nog met een Brother Security Expert.

Wilt je meer weten over de risico's van printerbeveiliging?

Bekijk “Interrogation”, onze korte film (binnenkort beschikbaar) die de verborgen risico's van onbeveiligde printers in het huidige digitale landschap onderzoeken.

Meer artikels over Brother Blog | Tips om je bedrijfsgegevens te beveiligen

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven