1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Beveiliging
  6. Voel je je veilig? Hoe je printers en documenten beveiligen?
how-to-keep-your-printers-and-documents-safe

Voel je je veilig? Hoe je printers en documenten beveiligen?

In een wereld die steeds meer waakzaamheid vereist, zijn de meeste technologieprofessionals zich er degelijk van bewust dat hun computernetwerken onderhevig zijn aan een aanzienlijk aantal cyberdreigingen.

Of het nu gaat om verlies van toegang tot gegevens of klanteninformatie die werd geëxfiltreerd en verkocht op het dark net, de gevolgen kunnen catastrofaal zijn, zowel op het gebied van reputatie als op operationeel gebied.

Het lijkt erop dat printerbeveiliging geen prioriteit is, zo niet een blinde vlek, voor IT-beslissers (ITDM). Toen onderzoeksbureau Quocirca vroeg naar potentiële beveiligingsrisico's in 2022, waren de thuisprinters van werknemers het vijfde meest genoemde beveiligingsrisico - aangegeven door 24% van de respondenten. Netwerken voor printers op kantoor werden door slechts door 21% genoemd.

Toch vertelde tweederde van de bedrijven aan Quocirca dat ze gegevensverlies hadden geleden als gevolg van onbeveiligde printers. De gemiddelde kosten per inbreuk bedroegen € 593.271, hoewel andere "niet-gekwantificeerde" gevolgen resulteerden in tragere of zelfs onderbroken bedrijfsactiviteiten.

De gevaren zijn groot. Het verlies of de ongeoorloofde verspreiding van één enkel vertrouwelijk document kan rampzalig zijn voor het bedrijf.

Uw print- en scanapparaten vormen ook een beveiligingsuitdaging op zich. Een moderne printer is immers meestal een krachtig endpoint computingapparaat, met een eigen opslagruimte en meestal met meerdere aansluitmogelijkheden, zoals ethernet, Wi-Fi, Bluetooth en USB.

In oktober 2022 beweerden onderzoekers van Cybernews 28.000 onveilige printers te hebben gehackt om de mogelijke gevaren, waarmee ze geconfronteerd werden, onder de aandacht te brengen. Ze slaagden erin de "controle" van deze apparaten over te nemen om een gids over printerbeveiliging af te drukken. Maar zoals ze aangaven, zouden minder scrupuleuze personen toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke documenten in het geheugen van de printer om ze te exfilteren. Ze hadden deze gecompromitteerde apparaten ook kunnen gebruiken als toegangspunt voor verdere inbraak in bedrijfsnetwerken om DDoS-, spam- of cryptomining-aanvallen uit te voeren.

Netwerken beschermen tegen hackers

Hoe verbeter je de beveiliging van je printer? Het implementeren van een drielaagse beveiligingsaanpak is essentieel om je netwerk, apparaat en documenten veilig te houden. 3-laags beveiliging houdt rekening met het volledige netwerk (documenten, apparaten en netwerken) - inclusief randapparatuur (firewalls, routers, webservers, alles met openbare toegang), eindpunten zoals werkstations, apparaten die op het netwerk aangesloten zijn en mobiele telefoons - om een effectief beveiligingsbeheerplan op te stellen.

Goede netwerkbeveiligingspraktijken zijn essentieel. Het is belangrijk om ongebruikelijk verkeer dat je netwerk binnenkomt en verlaat te monitoren op ongebruikelijk gedrag. Maar let je wel voldoende op het verkeer dat van en naar je printers en andere documentapparaten gaat?

En hoe zit het met de apparaten zelf? Denk eraan dat oudere apparaten mogelijk beveiligingsissues en problemen met het updaten van firmware kunnen hebben, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor aanvallen van hackers.

Moderne apparaten moeten beveiligingsfuncties bieden, zoals poortbeheer en documentversleuteling om te voorkomen dat hackers hun sporen volgen. Wachtwoordbeveiliging en authentificatietechnologie zorgen ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers kunnen afdrukken en toegang hebben tot documenten. Maar het is je taak om deze functies correct te implementeren.

U kunt nog een stap verder gaan en ervoor zorgen dat werknemers rechtstreeks naar de printer moeten gaan en een document ontgrendelen voordat het wordt afgedrukt, met behulp van een pincode of een kaart. Dit voorkomt dat het document onderschept wordt.

Dit alles is gemakkelijk te realiseren als je een afdrukbeheerplatform gebruikt. Zo hou je zicht op alle gemaakte afdrukken en de verschillende apparaten die door medewerkers worden gebruikt.

Door samen te werken met een partner voor managed printer services (MPS) kan je je beveiliging beoordelen en je afdrukactiviteiten efficiënt uitvoeren. Volgens Quocirca zijn bedrijven die met MPS-providers samenwerken zich over het algemeen meer bewust van beveiligingsrisico's van printers.

U vergeet gemakkelijk hoe slim en krachtig je printers en andere documentapparaten eigenlijk zijn. Hackers en cybercriminelen daarentegen zullen die fout niet maken.

Wil je weten hoe Brother je kan helpen je bedrijf te beveiligen? Neem contact op met een van onze experts of surf naar de Brother-beveiligingspagina.

Meer artikels over Brother Blog | Tips om je bedrijfsgegevens te beveiligen

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven