1. Home Brother
  2. Thuis
  3. B Inspired
  4. Je home office
  5. Praktische tips voor de ontwikkeling van je micro-onderneming
EcoPro Toptips voor de ontwikkeling van uw micro-onderneming

Praktische tips voor de ontwikkeling van je micro-onderneming

Een micro-onderneming opstarten kan soms moeilijk zijn. Ontdek onze tips om je micro-onderneming doeltreffend en efficiënt ontwikkelen.

 

Voor veel klanten zijn nauwe relaties essentieel. Ze willen zaken doen met mensen die hun naam kennen en die de tijd nemen om hun behoeften en wensen echt te begrijpen. Dit kan soms moeilijk zijn voor wereldwijde bedrijven vanwege hun aard en omvang.

Maar voor veel micro-ondernemingen die van thuis werken is het een hele uitdaging om dit serviceniveau te behouden teneinde hun succes te waarborgen en te groeien.

Hier zijn onze toptips om te groeien zonder je persoonlijke benadering te verliezen.

Een duidelijk plan hebben

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het zal je verbazen hoeveel tijd eigenaars van micro-ondernemingen besteden aan het aanpakken van uitdagingen - soms zo veel dat ze niet de gelegenheid hebben om een toekomstplan te ontwikkelen.

Met een duidelijk ondernemingsplan vergroten je groeikansen aanzienlijk. Het is daarom de moeite waard om even stil te staan en realistisch na te denken over je doelstellingen.

Het doel is om een plan op te stellen dat beschrijft waar je nu staat, waar je over 3-5 jaar wilt staan en wat je moet doen om daar te geraken.

Wat betekent het voor jou om je bedrijf te laten groeien? Nieuwe klanten winnen? Nieuwe producten aan het aanbod toevoegen of nieuwe diensten aanbieden?

Natuurlijk gaat dit samen met onderzoek naar de markt waarin je van plan bent uit te breiden. Wat is de behoefte van de klant waarin je gaat voorzien? Hoe ga je het beter of anders doen dan de concurrentie?

Het is een goed idee om gesprekken te voeren met je potentiële klanten en een beter idee te krijgen van wat ze zouden willen kopen. Als je het type micro-onderneming bent dat een zeer nauwe band heeft met haar klanten, kan je dit misschien tijdens een gesprek ter sprake brengen, in plaats van een formele enquête te houden.

Leren delegeren

Als eigenaar van een micro-onderneming ben je misschien gewend om alle aspecten van je bedrijf op microniveau te beheren.

Veel eenmanszaken, die hun bedrijf vanaf nul opstartten, vinden het echter heel moeilijk om enige controle aan anderen over te dragen. Toch is dit een onvermijdelijk onderdeel van de groei van een bedrijf. Hoe moeilijk het ook is, een aanzienlijke groei realiseren betekent leren delegeren aan anderen en werkstromen en processen zoveel mogelijk automatiseren (zie lager).

Waarom kan dit nog moeilijk zijn? Naast de mentaliteitsverandering die deze aanpassing vereist, is er ook veel werk en risico gemoeid met het binnenhalen van nieuwe mensen om je zaak te helpen ontwikkelen. Raadpleeg een aanwervingskantoor of maak gebruik van een online aanwervingsplatform om het proces te vergemakkelijken.

Niet-essentiële processen automatiseren

Hoe eenvoudig de dienst of het product dat een bedrijf verkoopt ook is, er moet op veel gebieden nog veel administratief werk worden gedaan om alles soepel te laten verlopen. Als je niet oppast, kan dit, naarmate je bedrijf groeit, gemakkelijk uit de hand lopen en leiden tot risico's die gevolgen hebben voor de kwaliteit van je klantenservice.

En dan zijn er de automatiseringsservices.

Of het nu gaat om contractbeheer, marketing, boekhouding en salarisadministratie, of elk ander bedrijfsproces dat je kan bedenken, er bestaan cloud-gebaseerde platforms waarmee je deze functies kunt uitbesteden.

Uiteindelijk betekent het automatiseren van processen dat je globaal minder werk hebt, zodat je je tijd kunt besteden aan het bieden van de best mogelijke ervaring aan je klanten, of aan het strategisch denken dat in punt 1 is genoemd.

Bij je printwerk kunnen abonnementsservices je ook helpen. Met ons EcoPro-abonnement, waarmee je de kosten van een printer kan spreiden over een reeks voordelige maandelijkse betalingen, worden de inkt- of tonercartridges die je nodig hebt geleverd wanneer ze nodig zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over bestellingen. Je kan dus alles blijven afdrukken om je klanten tevreden te stellen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de logistiek van je printer.

Ontdek hoe een EcoPro-abonnement voor slechts € 1,99 per maand je kan helpen tijd te besparen en de kosten van je w printoplossing onder controle te houden.

Meer artikels over Je home office

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven