Wat doet een scanner?

Wat doet een scanner?

Hoe werkt een scanner? En welke verschillende soorten zijn er te koop?

Scanners zijn niet meer weg te denken uit het kantoor en het dagelijks leven. Ze vereenvoudigen het digitaliseren van allerlei documenten. Maar hoe gebruik je een scanner en welke soorten worden op de markt aangeboden

Waarom gebruiken we scanners om documenten te kopiëren?

We leven in een digitale wereld waarin het opslaan en delen van informatie van vitaal belang is, zowel thuis als op het werk. Belangrijke documenten kunnen worden gekopieerd, opgeslagen en bewaard, waardoor ze doorzoekbaar en bewerkbaar worden. Bovendien vermindert het papierverbruik door informatie te digitaliseren en te archiveren. Scantechnologie heeft bijgedragen aan een revolutie in documentbeheer, maar hoe werkt het precies?

Hoe scanners werken

Scanners werken door licht op een afbeelding, document of object te schijnen. Eenvoudig gezegd wordt het gereflecteerde licht vervolgens via spiegels en lenzen op lichtgevoelige technologie gericht en omgezet in elektronische gegevens die worden gebruikt om een digitale kopie van het origineel te maken.

De nieuwste scanners maken meestal gebruik van CCD-technologie (charged couple device) als lichtgevoelig element. Er zijn echter een paar variaties op deze technologie, zoals de minder dure contactbeeldsensor (CIS). CCD bevat lichtgevoelige diodes die photosieten worden genoemd en die fotonen omzetten in elektronen. Hoewel dit het belangrijkste element is van een typische flatbedscanner, bevat het apparaat meestal ook spiegels en lenzen.

Het concept achter scanners gaat terug tot de vroege telefotografie en faxapparaten uit de 19e eeuw, maar de eerste echte scanner kwam pas eind jaren 1950 op de markt. Dit waren drumscanners die fotomultiplicatorbuizen (PMT) gebruikten in plaats van CCD. Tegenwoordig wordt CCD in de meeste alledaagse scanners gebruikt, terwijl grotere en duurdere PMT-drumscanners, die nog steeds de beste beeldkwaliteit hebben, vanwege hun hogere kosten voor gespecialiseerde doeleinden worden gebruikt.

Scanners zijn er ook niet alleen voor documenten. De technologie werd verder ontwikkeld en kan nu 3D-scannen om fysieke modellen van objecten te maken. Natuurlijk zijn documenten nog steeds een van hun belangrijkste functies en de hedendaagse scanners, zoals die van Brother, bieden de nieuwste state-of-the-art functies, van intelligente beeldverwerking tot geavanceerd papierbeheer, bekabelde en draadloze connectiviteit, dubbelzijdig scannen, touchscreens, draagbare modellen voor onderweg en nog veel meer.

Welke soorten scanners zijn er beschikbaar?

Van krachtige compacte scanners voor kleinere ruimtes tot desktopscanners voor het digitaliseren en delen van documenten, er is genoeg aanbod om te voldoen aan ieders behoefte. Er zijn zelfs geavanceerde professionele scanners voor bedrijven die grotere volumes verwerken en draagbare scanners voor mobiel werken - er is dus echt een scanner voor elke thuis- en bedrijfsbehoefte. Naast standalone scanners is, wordt de scantechnologie ook in printers ingebouwd. De all-in-one printers van Brother bijvoorbeeld kunnen afdrukken, kopiëren, faxen en scannen - ideaal voor wie efficiëntie en productiviteit wil maximaliseren.

Dankzij de nieuwste scanners was het nog nooit zo eenvoudig om documenten en andere informatie te digitaliseren, op te slaan en te delen. Brother heeft een breed assortiment vakkundig ontworpen scanners voor alle behoeften, van thuiskantoor tot professioneel gebruik, waaronder compacte, professionele, desktop- en draagbare scanners. Zet je documenten met één druk op de knop om in digitale bestanden van hoge kwaliteit met een Brother-scanner.

Meer artikels over Scanning

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven