1. Home Brother
  2. Support
  3. How-to gidsen
  4. Printing
  5. 5 manieren om je draadloze printer te beveiligen
Illustration of a wireless home network printer padlocked and surrounded by chains

5 manieren om je draadloze printer te beveiligen

Ben je bedrijfsleider of werknemer? Waarschijnlijk breng je je werkweek door op kantoor en thuis. Om van hybride werken een succes te maken, moet je over de juiste technologie beschikken.

Draadloze printers bieden heel wat voordelen. Ze worden op afstand beheerd en bijgewerkt.

Als ze niet goed beveiligd zijn, kunnen ze een kwetsbaar onderdeel zijn in je thuisnetwerk. De volgende vijf stappen tonen hoe je een draadloze printer beveiligt.

1. Beveilig je printerpoorten

Deze softwaretoegangspunten verbinden externe apparaten met je printer. Je draadloze printer heeft een aantal poorten om verschillende apparaten aan te sluiten. Je gebruikt ze meestal niet allemaal.

Elke onbeveiligde poort is een potentiële kwetsbaarheid die gehackt kan worden. Beveiliging je thuiswerkomgeving door alle poorten die je niet gebruik uit te schakelen via de instellingen van je printer. Enkel de poort die je wel gebruikt blijft open. Kijk in de handleiding van je apparaat hoe je dit doet.

2. Werk de firmware van je printer bij

Firmware is de software waarop je printer draait. Deze kan kwetsbaar zijn en toegang bieden tot je printer en je netwerk.

De fabrikant van je printer zal de printerfirmware waarschijnlijk regelmatig bijwerken om de zwakke punten te verwijderen. Jij moet dat ook doen. Werk de firmware van je printer regelmatig bij met nieuwe beveiligingen van de fabrikant. Doe dat handmatig via het bedieningspaneel van je printer of schakel eenvoudig automatische updates in.

3. Gebruik een firewall

Als netwerkbeveiligingssoftware zijn firewalls een effectieve beveiligingsmaatregel die je computer en andere netwerkapparaten die je gebruikt beschermen. Een firewall controleert inkomende en uitgaande gegevens, en blokkeert vormen van toegang die niet voldoen aan specifieke beveiligingsprotocollen.

Alvorens een draadloze printer te gebruiken, controleer je of deze (of je computer) een vooraf geïnstalleerde firewall heeft. Zo niet, moet je een firewall van derden installeren. Als je niet zeker bent, neem je contact op met de afdeling in je bedrijf die verantwoordelijk is voor je draadloze printer.

4. Wijzig het standaardwachtwoord van je printer

Heeft je printer een gebruikersnaam en wachtwoord nodig voor draadloze toegang? Of is er standaard een gebruikersnaam en wachtwoord ingesteld? Deze gegevens kunnen gekend zijn bij externe partijen. Wanneer je je draadloze printer voor het eerst instelt en installeert, moet je dus een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken via de instellingen.

Gebruik geen bestaand woord of zinsdeel als wachtwoord. Kies een lang en sterk wachtwoord dat minstens 12 tekens bevat, en kleine letters en hoofdletters, cijfers en speciale tekens combineert.

5. Netwerkprinten uitschakelen

Als je printer online is, kan hij kwetsbaar zijn voor aanvallen. Wil je je draadloze printer beveiligen? Schakel het netwerkprinten uit door de printer offline te halen. Andere apparaten hebben dan geen toegang meer.

Beperk je kwetsbare printer door netwerkprinten alleen in te schakelen wanneer nodig. Maak je je vooral zorgen over de veiligheid, schakel dan het printen via het netwerk permanent uit en verbind je computer met je printer via een kabel. Meestal kan je het printen via het netwerk uitschakelen op het bedieningspaneel van je printer. Dit is wel niet nodig als je alle andere stappen hebt genomen.

Zorg dat je hele thuisnetwerk veilig is

Ook al is je thuiscomputer en netwerk beveiligd, vergeet dan zeker niet andere netwerkapparaten, zoals draadloze printers. Voor effectief en veilig hybride werken moet elk online apparaat veilig zijn.

Bron
https://cybernews.com/security/printer-security/

Meer artikels over Printing