1. Home Brother
 2. Recyclage
 3. Tonercartridges recycleren

Kies de beste recyclingoptie voor jou

Toner up to 4

Minder dan 4 toners

Gratis retour met de post

 • In de doos van een nieuw verbruiksartikel bevindt zich een voorgefrankeerd retourlabel in de vorm van een sticker. Je kan dit label hieronder ook downloaden en zelf afdrukken.
 • Plaats de lege tonercartridge of de lege drum in de doos van het nieuwe verbruiksartikel en plak het voorgefrankeerde label op de verpakking.
 • Het label kan worden gebruikt voor zendingen tot maximum 2 kg. Doorgaans kan je twee dozen met één label combineren.
 • Breng de zending naar het dichtstbijzijnde postkantoor, dat ervoor zal zorgen dat de verbruiksartikelen worden teruggebracht naar de recyclagefaciliteiten van Brother.

Download een retourlabel
Toner 4 to 12

4 tot 12 toners

Gratis retour met de post

 • Als je een groter aantal verbruiksartkelen wilt terugsturen, kan je recyclagedozen bestellen. Je kan kiezen tussen dozen voor 4 of 12 stuks.
 • Je ontvangt doorgaans binnen de 5 werkdagen 2 recyclagedozen om de verzendkosten (ten laste van Brother) te drukken.
 • Plaats de gebruikte artikelen in de recyclagedoos. Sluit de doos en bevestig het voorgefrankeerde label dat in de doos zat. Het maximumgewicht is 12 kg (doos voor 12 stuks) of 4 kg (doos voor 4 stuks).
 • Breng de doos naar het dichtstbijzijnde postkantoor, dat ervoor zal zorgen dat de verbruiksartikelen worden teruggebracht naar de recyclagefaciliteiten van Brother.

Vraag een recyclagedoos aan
Toner over 12

Meer dan 12 toners

Gratis ophaling

 • Als je meer dan 12 verbruiksgoederen wilt terugsturen, kan je je aanmelden voor onze ophaaldienst.
 • Nadat je je hebt aangemeld voor de ophaaldienst, kan je recyclagedozen aanvragen om je gebruikte verbruiksgoederen in op te bergen. Wij sturen je meestal drie recyclingdozen per keer.
 • Zodra een recyclagedoos vol is, kan je een ophaling organiseren via de website. De ophaling zal gebeuren door bpost.
 • Je ontvangt een voorgefrankeerd label om op de doos te plakken. Sluit de doos en bevestig het voorgefrankeerde label erop. Het maximumgewicht van de doos is 12 kg.

Vraag een ophaling aan

FAQ - Vaak gestelde vragen

 • We kennen de exacte samenstelling van onze eigen cartridges, dus we kunnen ze optimaal opnieuw fabriceren of recycleren.
 • Met het opnieuw fabriceren van tonercartridges besparen we 33% CO2 in vergelijking met de aankoop van een nieuwe cartridge.
 • We doneren aan Cool Earth via ons recyclageprogramma.
 • Je lege cartridges worden naar onze Europese recyclagefaciliteiten teruggestuurd. Deze fabrieken zijn koolstofneutraal en erkend als “geen afval naar de stortplaats”.

We aanvaarden enkel originele Brother-cartridges via ons retourprogramma, omdat we de exacte samenstelling van onze eigen cartridges kennen en deze volledig kunnen herfabriceren of recycleren.

Verpak je artikelen goed, gebruik de foliezak voordat je ze in de doos doet en plaats de geel/oranje plastic hoes over je cartridges om ze te beschermen tegen schade tijdens het transport.

Ja, we hebben 3 verschillende diensten, afhankelijk van het aantal tonercartridges. Kies gewoon de service die voor jou het handigst is. Zelfs een kleine bijdrage helpt het milieu te beschermen tegen onnodig afval. Ben je een kleine, middelgrote of grote gebruiker? Brother heeft de juiste recyclageservice voor je: stuur de recyclagedozen (maximum 12 toners) terug via de post of meld je aan voor onze ophaaldienst voor bulkdozen (meer dan 12 toners).

Stuur een e-mail naar recyclage@brother.be met je bestelgegevens en we helpen je graag verder.

De nationale postdienst en Spring Global Mail / PostNL hebben een overeenkomst voor het aanvaarden en verzenden van tonercartridges via de IBRS (International Business Reply Service). Ze moeten je lege tonercartridge aannemen. Als je hiermee problemen ondervindt, neem dan contact op met recyclage@brother.be.

Gebruik gewoon een van onze recyclingservices om je tonercartridges terug te sturen naar Brother. We hebben 3 opties, afhankelijk van het aantal cartridges:

 1. Als je 1-2 cartridges hebt, gebruik je gewoon het voorgefrankeerd retourlabel in de doos van de nieuwe cartridge of download je het online. Plak het op de tonerdoos en breng ze naar het postkantoor.
 2. Bestel een recyclagedoos met de optie '4-12' en geef deze volledig gevuld af bij het postkantoor.
 3. Bestel een bulkdoos via de optie 'meer dan 12' en gebruik dezelfde pagina om een gratis koeriersdienst aan te vragen voor het ophalen van de volledig gevulde doos.

Tonercartridges die terugkomen bij Brother worden opnieuw gefabriceerd. Alles wat we niet direct kunnen hergebruiken, wordt gerecycleerd. Zo dragen we bij aan een duurzame circulaire economie.

Onze recyclageprocessen met gesloten circuit betekenen dat 100% van de Brother-cartridges die je naar ons terugstuurt, opnieuw gefabriceerd of gerecycleerd worden.

Wanneer je een tonercartridge naar ons terugstuurt, wordt ze in 150 stappen geherfabriceerd met dezelfde kwaliteit als een nieuwe toner. Dankzij dit innovatieve proces kunnen we 86% van de toners opnieuw fabriceren.

We halen de gebruikte cartridges helemaal uit elkaar, vervangen versleten onderdelen, maken ze schoon en zetten ze weer in elkaar. Vervolgens sturen we ze zo goed als nieuw terug naar onze klanten.

Alles wat we niet opnieuw kunnen fabriceren, door schade of slijtage, wordt 100% gerecycleerd.

Klanten in heel Europa recycleren hun lege cartridges bij Brother. We hebben twee recyclagefaciliteiten in Europa - in Noord-Wales en in Slowakije. We maken gebruik van een gecentraliseerd systeem in Nederland en een pan-Europees postnetwerk. Alle cartridges komen in één zending aan en niet in afzonderlijke pakketten, wat de transportemissies aanzienlijk vermindert.