1. Home Brother
 2. Recyclage
 3. Toners recycleren

Hoeveel toners wilt u terugsturen?

Toner up to 4

Minder dan 4 toners

Gratis retour met de post

 • In de doos van een nieuw verbruiksartikel bevindt zich een voorgefrankeerd retourlabel in de vorm van een sticker. U kunt dit label hieronder ook downloaden en zelf afdrukken.
 • Plaats de lege tonercartridge of de lege drum in de doos van het nieuwe verbruiksartikel en plak het voorgefrankeerde label op de verpakking.
 • Het label kan worden gebruikt voor zendingen tot maximum 2 kg. Doorgaans kunt u twee dozen met één label combineren.
 • Breng de zending naar uw dichtstbijzijnde postkantoor, dat ervoor zal zorgen dat de verbruiksartikelen worden teruggebracht naar de recyclagefaciliteiten van Brother.

 

Download een retourlabel

Toner 4 to 12

4 tot 12 toners

Gratis retour met de post

 • Als u een groter aantal verbruiksartkelen wilt terugsturen, kunt u recyclagedozen bestellen. U kunt kiezen tussen dozen voor 4 of 12 stuks.
 • U ontvangt doorgaans binnen de 5 werkdagen 2 recyclagedozen om de verzendkosten (ten laste van Brother) te drukken.
 • Plaats de gebruikte artikelen in de recyclagedoos. Sluit de doos en bevestig het voorgefrankeerde label dat in de doos zat. Het maximumgewicht is 12 kg (doos voor 12 stuks) of 4 kg (doos voor 4 stuks).
 • Breng de doos naar uw dichtstbijzijnde postkantoor, dat ervoor zal zorgen dat de verbruiksartikelen worden teruggebracht naar de recyclagefaciliteiten van Brother.

 

Bestel een recyclagedoos

Toner over 12

Meer dan 12 toners

Gratis ophaling

 • Als u meer dan 12 verbruiksgoederen wilt terugsturen, kunt u zich aanmelden voor onze ophaaldienst.
 • Nadat u zich hebt aangemeld voor de ophaaldienst, kunt u recyclagedozen aanvragen om uw gebruikte verbruiksgoederen in op te bergen. Wij sturen u meestal drie recyclingdozen per keer.
 • Zodra een recyclagedoos vol is, kunt u een ophaling organiseren via de website. De ophaling zal gebeuren door bpost.
 • U ontvangt een voorgefrankeerd label om op de doos te plakken. Sluit de doos en bevestig het voorgefrankeerde label erop. Het maximumgewicht van de doos is 12 kg.

 

Vraag een ophaling aan

Belangrijke informatie voor uw postkantoor

Om er zeker van te zijn dat het postkantoor uw retourzending aanvaardt, raden wij aan om een begeleidende brief voor te leggen aan het loket. De brief geeft aan dat Brother een contract heeft met Bpost om uw gebruikte toners en inktpatronen kosteloos terug te sturen en dat u deze niet hoeft te frankeren.

Bezorg deze brief aan uw postkantoor

FAQ - Vaak gestelde vragen

U kunt hetzelfde gratis retourlabel of dezelfde gratis recyclagedozen gebruiken als voor tonercartridges.

Onze recyclagecentra kunnen enkel originele Brother toners, inktpatronen, drumeenheden en eenheden voor residu van toner recycleren. Om compatibele verbruiksartikelen van andere fabrikanten of tussenleveranciers te recycleren, kunt u rechtstreeks contact opnemen met deze bedrijven.

Brother streeft ernaar om niets af te voeren naar de stortplaats en we doen bij Brother ons best om alle componenten van gebruikte tonercartridges die naar ons worden teruggestuurd, te recyclen. Wanneer u gebruikte cartridges opslaat en naar ons terugstuurt in het kader van ons programma voor massa-inzameling, draagt u bij aan het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen bij transport. Wanneer u vier of meer cartridges tegelijkertijd terugstuurt, doet Brother een donatie ter bescherming van een deel van het regenwoud in Peru in samenwerking met de NGO Cool Earth.

Hoe meer tonercartridges u tegelijkertijd naar ons terugstuurt, hoe beter dat is voor het milieu, omdat daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen bij transport wordt gereduceerd. Brother heeft een programma voor bulk-inzameling waarmee u 4 of 12 tonercartridges tegelijkertijd kunt terugsturen, afhankelijk van de doos die u kiest.

Ga als volgt te werk als u slechts één enkele cartridge wilt terugsturen. Verpak de gebruikte cartridge in de verpakking van de nieuwe cartridge van Brother. In de doos zit een sticker voor betaalde porto. Plak de doos dicht en plak het label erop. Breng de dichtgeplakte doos naar het postkantoor om hem zonder kosten naar ons te verzenden.

1. Bevestig de gele of oranje beschermkap van de nieuwe cartridge om de gebruikte cartridge, om de rol te beschermen.

2. Plaats vervolgens de gebruikte tonercartridge in de plastic zak van de nieuwe cartridge en plaats het geheel in een compartiment in de doos.

3. Plaats in elk compartiment in de doos niet meer dan één cartridge, om schade aan de cartridge te vermijden.

4. Plak de doos dicht en breng hem naar het postkantoor/de postkamer op het werk.

De porto is betaald voor het aanbevolen aantal cartridges per doos, d.w.z. 4 of 12. Wanneer de doos meer dan het aanbevolen aantal cartridges bevat, worden aan de klant mogelijk kosten in rekening gebracht. Voor alle cartridges die naar Brother worden geretourneerd is het lokale postkantoor de officiële dienstverlener.

Zelfs een kleine bijdrage helpt om het milieu te beschermen tegen onnodig afval. Of u nu een kleine, gemiddelde of grote verbruiker bent, Brother heeft de juiste recyclageservice voor u: per post, bulkretour of ophaalservice.

Alle gebruikte tonercartridges van Brother die vanuit Europa worden teruggestuurd worden gerecycled bij onze vestiging in het Verenigd Koninkrijk of Slowakije. Duurzame componenten van de geretourneerde tonercartridges worden teruggewonnen en gebruikt in nieuwe cartridges om te besparen op natuurlijke hulpbronnen en de gevolgen voor het milieu bij de productie van nieuwe tonercartridges te reduceren. Componenten die niet opnieuw kunnen worden gebruikt, worden op een verantwoorde manier gerecycled bij onze vestigingen.

Brother zet zich in voor een kringloopeconomie. We hebben een keurmerk als bedrijf dat niets afvoert naar de stortplaats en kunnen u dus verzekeren dat we alle onderdelen van elke tonercartridge die we niet kunnen recycleren, op andere manieren opnieuw gebruiken. Alleen door te recycleren bij de oorspronkelijke fabrikant kan worden gewaarborgd dat alle afvalmaterialen ten volle opnieuw wordt benut.

Als uw recyclagedozen niet worden geleverd, neem dan contact op met het plaatselijke transportbedrijf via het e-mailadres of het telefoonnummer dat op het label staat of in de bevestigingsmail voor de ophaling van dozen.

Klanten van overal uit Europa recycleren hun gebruikte producten met Brother. Vóór deze producten onze recyclagecentra in Noord-Wales of Slowakije bereiken, worden ze eerst gecentraliseerd in een opslagplaats in Nederland. De producten bereiken ons zo in een levering, in plaats van in verschillende aparte leveringen. Op die manier verlagen we onze uitstoot die transport met zich meebrengt.

Ontdek onze andere recyclageprogramma's

recycling-printer

Recyclage van printers

Wij moedigen onze klanten aan om hun gebruikte printers, hardware en batterijen in te leveren bij een plaatselijk recyclagepunt.

Hoe kan ik mijn printer recycleren?