1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Milieu
  6. Vijf manieren om de afdrukbehoeften in je onderneming duurzamer te maken
print-sustainability-checklist

Vijf manieren om de afdrukbehoeften in je onderneming duurzamer te maken

Duurzame ontwikkeling is niet langer enkel een ambitie voor bedrijven. Studies hebben aangetoond dat duurzaamheid nu als een topprioriteit moet worden beschouwd om concurrerend te blijven, naast de criteria kwaliteit, kosten, betrouwbaarheid, snelheid, flexibiliteit en innovatie.

Naast de genoemde studies1 zegt 85% van de consumenten wereldwijd dat ze nu meer geneigd zijn om te winkelen bij een onderneming die bekend staat om duurzaamheid2.

U mag dus de fundamentele impact van printprocessen op de ecologische voetafdruk van je bedrijf niet onderschatten. Je kan je toewijding aan groen printen aantonen door milieuoverwegingen mee te nemen in je aankoopbeslissing. En als je je afvraagt hoe je je afdrukbehoeften duurzamer kunt maken, dan is hier onze checklist met 5 stappen:

1. Controleer je toeleveringsketen

Door ervaring weten we dat bedrijven over het algemeen de duurzaamheid van een printer alleen tijdens het gebruik beoordelen. Maar gezien 90% van de milieu-impact van een bedrijf afkomstig is van de toeleveringsketen3, moet je rekening te houden met de milieueffecten in elke fase van de levenscyclus van de printer. Op deze manier kan je echt een verschil te maken.

De keuze voor duurzame leveranciers in het kader van een ethische toeleveringsketen, waarbij mensen en het milieu op een eerlijke en verantwoordelijke manier behandeld worden, is een belangrijk element van elke strategie op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG). Een ethische toeleveringsketen garandeert vrijheid van vereniging voor werknemers, veilige arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid en eerlijke lonen. Het toont ook je standpunt tegen corruptie aan.

Verantwoordelijke partners in de toeleveringsketen helpen ook je reputatie te beschermen tegen schade die ontstaat door samen te werken met partners die niet voldoen aan dezelfde normen die je voor jezelf stelt.

Uw bedrijf kan zijn milieu-initiatieven versterken door samen te werken met leveranciers die de doelstellingen van duurzame ontwikkeling respecteren en goede praktijken tonen, in het bijzonder door erkend te worden door de FTSE4Good-index of door regelmatig hun koolstofvoetafdruk te publiceren als onderdeel van het “Carbon Disclosure Project”.

2. Controleer het recyclageproces van je leverancier

Om je milieuvriendelijke aanpak verder te versterken, raden wij je aan om een printerpartner te kiezen waarmee je je gebruikte verbruiksmaterialen gemakkelijk kunt recycleren. Biedt je partner je een gratis label om gebruikte verbruiksartikelen terug te sturen? Zorgt hij ervoor dat ze allemaal worden gerecycleerd in overeenstemming met de geldende regelgeving? En als hun recyclageproces volledig geautomatiseerd is voor maximale efficiëntie, is dat nog beter.

Om meer te weten te komen over de activiteit van Cool Earth, een liefdadigheidsinstelling die strijdt tegen ontbossing en inheemse bosgemeenschappen steunt, nodigen we je uit om onze speciale blog te lezen.

3. Bekijk de afspraken van je printcontract

Voor milieuvriendelijk en efficiënt afdrukken kan je een beroep doen op Managed Print Services (MPS). Als je kiest voor een MPS-contract, krijg je een beter inzicht in en controle over je printergebruik en een optimale werking van je printerpark, in overeenstemming met de veranderende behoeften van je bedrijf.

Een managed printservice kan niet alleen je verbruik van energie, papier en verbruiksartikelen verminderen, maar het is ook belangrijk om te weten dat je je afgedankte apparatuur kunt laten recycleren, in overeenstemming met de Europese richtlijn inzake afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).

Een manier om de levensduur van je printers te verlengen en hun duurzaamheid te maximaliseren, is door ze te repareren in het geval van een storing en upgrades uit te voeren met modulaire reparaties. Hierdoor kan je afzonderlijke componenten vervangen en updates uitvoeren zonder dat je het hele toestel hoeft te vervangen. Een Managed Print Service biedt gewoonlijk dergelijke modulaire reparaties aan.

4. Gebruik het juiste papier

Zelfs het papier dat je gebruikt, kan een positieve impact hebben op de duurzaamheid. Elk jaar worden er vier miljard bomen gekapt voor de papierproductie4. Uit deze cijfers blijkt dat papier verantwoordelijk is voor 14% van de wereldwijde ontbossing, ofwel de vernietiging van ongeveer 4,1 miljoen hectare per jaar, wat overeenkomt met de oppervlakte van Nederland5.

Een eenvoudige manier om de milieu-impact van je bedrijf te verminderen, is door over te schakelen op gerecycleerd papier. Niet alleen bespaart het recycleren van één ton papier maar liefst 17 bomen6, gerecycled papier genereert ook tot 50% minder CO2-uitstoot dan papier dat is gemaakt van nieuwe vezels7.

Een andere manier om je papierverbruik te verminderen, is je printer te configureren om dubbelzijdig of meerdere pagina's op één blad af te drukken. Ten slotte kan je altijd een bericht toevoegen aan de elektronische handtekening van je bedrijf om je werknemers eraan te herinneren alleen af te drukken wanneer dit absoluut noodzakelijk is.

5. Controleer de functionaliteit van je printer

In de meeste kantoren ligt er een stapel niet-opgehaalde documenten bij elke printer. De printopdracht is dan naar de verkeerde plaats gestuurd of iemand vergat zijn documenten op te halen. Onnodige printopdrachten zijn verspilling van energie, papier en tijd.

Door printers te kiezen die de functie "pull-printing" aanbieden, zodat de gebruiker zichzelf kan identificeren om zijn afdruktaken vrij te geven, kan je dit kostbare probleem oplossen. Met deze functie worden alle afdruktaken naar een enkele wachtrij gestuurd en kunnen gebruikers veilig verbinding maken met elke printer op het netwerk, zodat het afgedrukte document wordt opgehaald bij de dichtstbijzijnde printer. Dit vermindert niet alleen de milieu-impact van verspilling, maar vermindert ook de bezettingsgraad van elk toestel, evenals frustrerende wachtrijen voor gebruikers. Bestanden die na een bepaalde tijd niet zijn opgehaald, worden automatisch uit het printergeheugen verwijderd.

Overweeg daarnaast te kiezen voor printers met een Eco-modus, waarmee je je energieverbruik kunt verminderen zonder afbreuk te doen aan de afdrukkwaliteit, en een slaapmodus die de helderheid van het beeldscherm verlaagt om energie te besparen als een printer een tijdje niet wordt gebruikt.

Uiteindelijk kan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van je bedrijf aanzienlijke besparingen opleveren en een enorm positief effect hebben op je reputatie, aanbestedingen en partnerschappen. Door afval te verminderen, het verbruik van energie, papier en verbruiksartikelen te optimaliseren en de efficiëntie van je toestellen te verhogen, zie je snel de voordelen.

Om meer te weten te komen over de duurzaamheidsdoelen van Brother en hoe we je kunnen helpen, nodigen we je uit om onze toegewijde milieupagina te bezoeken.

1 futureofsourcing.com : « Sustainable Procurement: What You Need To Know in 2020 » - Mars 2020
2 youmatter.world : « Supply Chains Cause 90% Of Companies' Environmental Impacts. How Can They Be Improved ? » - Mars 2019
3 www.mckinsey.com : « Starting at the source: Sustainability in supply chains » - Novembre 2016
4 environmentalprofessionalsnetwork.com : « The Environmental Impacts of Using Paper » - Septembre 2014
5 paperontherocks.com : « What is the environmental impact of deforestation for paper production ? » - Novembre 2018
6 https://www.theworldcounts.com/stories/paper-waste-facts
7 sciencedirect.com : « Recycling and De-inking of Recovered Paper » - 2014

Meer artikels over Brother Blog | Tips voor milieuvriendelijk ondernemen

Dit vind je wellicht ook leuk...

4 minuten leestijd
4 minuten leestijd
8 minuten leestijd
Terug naar boven