1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Milieu
  6. Hoe integreer je de principes van de circulaire economie in je zakelijke printactiviteiten?
Twee kantoormedewerkers in een helder verlichte bedrijfsruimte werken aan een bureau met twee vloerstaande SMB-printers van Brother en een skyline van de stad op de achtergrond

Hoe integreer je de principes van de circulaire economie in je zakelijke printactiviteiten?

De beschikbaarheid van hulpbronnen op onze planeet is eindig. Er is ook een groeiend besef dat we moeten afstappen van het koop-gebruik-weggooigedrag waarbij die hulpbronnen worden verspild en nog perfect bruikbare onderdelen op stortplaatsen belanden.

Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de circulaire economie: een economisch model ontworpen om onze wegwerpwereld te veranderen naar een wereld waarin we hulpbronnen hergebruiken, afval verminderen en onze milieu-impact beperken1.

Als we de specifieke soorten materialen die we weggooien in beschouwing nemen, is afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) de snelst groeiende afvalstroom in de EU. Meer dan 60% daarvan gaat naar stortplaatsen2. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom we moeten bijdragen aan de circulaire economie.

 

Wat is circulaire economie?

Eenvoudig gezegd is circulaire economie een productie- en consumptiemodel waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd.

Op die manier wordt de levenscyclus van producten verlengd, kunnen vervangingskosten worden beperkt en worden hulpbronnen aan het eind van de levenscyclus van een product teruggewonnen voor gebruik in de toekomstige productie3.

Als je bedrijf, zoals velen, een milieueffectbeoordeling uitvoert, is het kiezen van een technologiepartner die je duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunt een eenvoudige stap die je bedrijf zal helpen meer 'circulair' te denken en te worden.

 

Hoe kan je de circulaire economie ondersteunen in je zakelijke afdrukactiviteiten?

 

1. Verleng de levensduur van je printer

Als je rekening houdt met je impact op het milieu, dan gebruik je een printer die gemakkelijk kan worden hersteld en geüpgraded. Er zijn dan minder hulpbronnen nodig dan bij het vervangen van de volledige printer.

Wanneer je een leverancier van printapparatuur zoekt, kiest dan voor een leverancier die duurzame producten ontwerpt. In combinatie met een regelmatig onderhoud, zal de printer langer meegaat. Door over te stappen op een modulair reparatiemodel voorkom je dat perfect onderhouden printers worden weggegooid, terwijl onderdelen eenvoudig kunnen worden hersteld of vervangen.

Met een modulaire reparatiemogelijkheid kan je veel afzonderlijke onderdelen verwijderen, updaten en upgraden zonder dat je het hele apparaat hoeft te vervangen. Software-updates kunnen ook op afstand worden uitgevoerd, zodat de printer het nieuwste systeem en de nieuwste functionaliteit gebruikt. Na verloop van tijd kan je dan investeren in betere specificaties en ervoor zorgen dat je printers toekomstbestendig zijn.

 

2. Recycleer je inktpatronen en toners

Opknappen en herfabriceren van apparaten vormt de kern van de circulaire economie. Veel leveranciers bieden nu ook een gratis recyclageprogramma voor printercartridges aan.

Sommige scholen, liefdadigheidsinstellingen en recyclagepunten zamelen lege printercartridges in om ze te recycleren of opnieuw te produceren.

Op deze manier zal er zo weinig mogelijk afval op de stortplaats terechtkomen. Daarnaast beginnen sommige gerecycleerde onderdelen een nieuw leven in nieuwe producten, waardoor de cirkel rond is.

Een vrouw zit in haar thuiskantoor, van thuis uit te werken op haar laptop. Ze bekijkt een bedrijfsdocument dat ze heeft afgedrukt met haar compacte Brother-printer die op de voorgrond staat.

 

3. Recycleeer je printer

Naast toners en inktpatronen kunnen en moeten ook de printers zelf worden gerecycleerd. Het is belangrijk de levensduur van de printer te maximaliseren - dus als de printer kan worden hergebruikt, moet dat de prioriteit zijn. De volgende optie is het ontmantelen van de printer voor recyclage. Afzonderlijke onderdelen kunnen dan worden hergebruikt of gerecycleerd, zelfs de behuizing kan een nieuw leven krijgen.

De EU is zich bewust van het belang hiervan en heeft daarom richtlijnen opgesteld voor de hoeveelheid afgedankte elektrische en elektronische apparatuur die wordt geproduceerd4. Deze richtlijnen zijn bedoeld om bij te dragen aan duurzame productie en consumptie, een efficiënter gebruik van hulpbronnen en een bijdrage aan de circulaire economie.

 

Wat doet Brother voor de circulaire economie?

Wij willen bedrijven, die een rol wensen te spelen in de circulaire economie, ondersteunen, of het nu gaat om printers, benodigdheden of managed print services.

Alle cartridges die klanten naar ons terugsturen, worden in onze Europese fabrieken geherfabriceerd - waarbij 95% van de onderdelen opnieuw wordt gebruikt voor de productie van nieuwe cartridges. Alle andere onderdelen worden ontmanteld en omgezet in 100% gerecycleerde cartridges. De lintcassettes voor faxapparaten, die in onze recyclagefabriek in Wales worden geproduceerd, zijn ook gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Ontdek wat Brother doet om de milieu-impact van kantoorapparatuur te verminderen en bij te dragen aan de circulaire economie.

 

1 https://ellenmacarthurfoundation.org/topics/circular-economy-introduction/overview
2 https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20201208STO93325/e-waste-in-the-eu-facts-and-figures-infographic
3 https://wrap.org.uk/resources/guide/electricals/repair-electricals
4 https://ec.europa.eu/environment/topics/waste-and-recycling/waste-electrical-and-electronic-equipment-weee_en

Meer artikels over Brother Blog | Tips voor milieuvriendelijk ondernemen

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven