1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Efficiëntie
  6. Wat zijn de voor- en nadelen van manueel orderpicking?
Un préparateur de commandes scanne une série de marchandises.

Wat zijn de voor- en nadelen van manueel orderpicking?

Nieuwe technologieën duwen het logistiekmanagement in het magazijn in de richting van geautomatiseerde orderpickingprocessen. Deze keuze kan echter niet aan alle behoeften en situaties voldoen. Kunnen we echt zonder menselijke tussenkomst?

In een vorig blogartikel hadden we het al over industrie 4.0 en hoe deze vierde industriële revolutie de logistieke sector belooft te transformeren door gerobotiseerde orderpicking.

Orderpickingsystemen in de detailhandel zijn echter nog steeds grotendeels manueel, namelijk voor 70 tot 80%. Handmatig orderpicken brengt echter een uitgesproken menselijk probleem met zich mee: mensen kunnen fouten maken.

 

Hoe ontstaan fouten bij manueel orderverzamelen in het magazijn?

Fouten bij de orderpicking kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals telfouten als gevolg van de onzorgvuldigheid van de orderpickers of slecht beheer van het orderverzamelsysteem.

Tijdens piekperiodes staan deze taken vaak onder grote druk en kunnen ze monotoon zijn, waardoor het voor werknemers moeilijk wordt zich de hele dag op de taak te concentreren.

Deze pickingfouten hebben echter gevolgen voor de kosten en mogen niet worden onderschat, zoals een spoedlevering die op het laatste moment niet kan worden uitgevoerd of zelfs het verlies van uw klanten. Het beperken van pickingfouten is dan ook het onderwerp van veel onderzoek binnen de transport- en logistieke sector.

 

Hoe kunnen pickingfouten in het magazijn in de toekomst vermeden worden?

De oplossing om pickingfouten te vermijden is echter niet de mensen door machines te vervangen, maar veeleer de samenwerking tussen technologie en mensen te verbeteren.

Een van de doelstellingen van de Leibniz- en Fraunhofer-instituten in Duitsland is het identificeren en ontwikkelen van de meest geschikte technologieën die het handmatig orderverzamelen ondersteunen. Als deze oplossingen correct worden toegepast, zullen ze het werk van de teams vergemakkelijken en het aantal pickingfouten verminderen.

De combinatie van sensoren en steeds krachtigere software verandert dus steeds meer het werk van geschoolde vakmensen. Kortom, de trend naar Industrie 4.0 gaat veel verder dan magazijnlogistiek.

Waarom zijn menselijke werknemers essentieel voor logistiek magazijnbeheer?

Geautomatiseerde orderverzamelprocessen hebben fundamentele voordelen: ze verlagen de personeelskosten, het foutenpercentage is bijna nihil, er is gewoonlijk geen uitvaltijd tijdens het orderverzamelen en ze kunnen het proces versnellen. Personeelskosten zijn ook een belangrijk criterium, aangezien 60 tot 80% van de kosten voor de opslag van goederen daarmee verband houdt.

Automatische orderpickingsystemen lijken echter geen afdoende alternatief voor de traditionele methoden van magazijnvervoer en logistiek beheer, althans niet in de nabije toekomst. Zij zijn ook niet het enige facet van Industrie 4.0.

Logistiek personeel kan zich aanpassen aan verschillende pickingsystemen. En het is juist deze flexibiliteit die steeds noodzakelijker wordt. Het begrip "batch size 1", dat betrekking heeft op de productie van een enkel artikels of productie op bestelling, is in dit verband van essentieel belang. Naarmate meer en meer consumenten op maat gemaakte producten vragen, is één geautomatiseerde oplossing niet haalbaar. Vaak moet een mens ingrijpen.

 

Is volledig automatisch orderpicking in magazijnen ook mogelijk voor kleinere bedrijven?

De hoge investeringskosten van een volledig geautomatiseerde pickingoplossing kunnen een belemmering vormen, vooral met betrekking tot de totale logistieke infrastructuur van het magazijn. Bovendien zijn de machines vaak zeer complex en kunnen bedrijven in hoge mate afhankelijk worden van dergelijke systemen. Dit soort verandering kan door bedrijven niet op kleine schaal worden getest en uitgeprobeerd: het is alles of niets..

Besluitvorming is grotendeels een kwestie van budget: kleine ondernemingen zonder wereldwijd bereik zullen waarschijnlijk afhankelijk blijven van mensen om hun producten en goederen te verzamelen en voor te bereiden.

Uiteindelijk is er nog een lange weg te gaan voordat de traditionele orderpicker tot het verleden behoort. Het geheim van een succesvolle digitale transformatie schuilt in het vinden van manieren om technologie voor mensen te laten werken, en niet andersom. Technologie zal een menselijke visie blijven ondersteunen en het is de combinatie van beide die nieuwe en efficiëntere manieren zal realiseren.

Bent u op zoek naar etiketteeroplossingen om uw orderverzamelprocessen te verbeteren en de productiviteit van uw teams te verhogen? Voor meer informatie over onze oplossingen voor de transport- en logistieke sector kunt u contact opnemen met onze experts.

Meer artikels over Brother Blog | Tips voor meer efficiëntie in uw bedrijf

Dit vindt u wellicht ook leuk...

Terug naar boven