A black Brother MFC printer with a double-sided colour printed output and a hand seen picking the paper up

Hoe dubbelzijdig afdrukken

Dubbelzijdig of recto verso afdrukken betekent gewoon dat je documenten op beide zijden van één vel papier afdrukt.

Of je nu op kantoor rapporten opstelt of thuis handgemaakte cadeaubonnen creëert, er zijn tal van afdrukbehoeften voor thuis of op kantoor die dubbelzijdige documenten vereisen.

U kunt met elke printer handmatig dubbelzijdig afdrukken door tussen de afdrukken door tijdens het afdrukken de pagina's om te draaien. Maar om het gemakkelijker te maken, beschikken de meeste moderne printers en computersoftware de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken, zodat je deze documenten met slechts één klik ontvangt.

Maar hoe kan je twee pagina's gemakkelijk op één vel afdrukken? Kies een printer met de juiste functionaliteit.

Hoe dubbelzijdig afdrukken op een Brother-printer?

Het proces om op beide zijden van het papier af te drukken is verschillend, afhankelijk van de software en de printer die je gebruikt. Met je printer kan je dit misschien automatisch doen via je computer of apparaat. Anders moet je handmatig dubbelzijdig afdrukken door het papier opnieuw door de printer te voeren.

Automatisch dubbelzijdig afdrukken

Dubbelzijdig afdrukken op Mac

 • Wil je een geopend document printen, ga dan naar 'bestand' en 'afdrukken' of druk op 'command + P' op je toetsenbord.
 • Klik in het afdrukmenu op het vakje onder 'voorinstellingen' en selecteer 'lay-out' in het uitklapmenu.
 • In dit menu zie je een vakje naast de optie 'dubbelzijdig afdrukken'. Zorg ervoor dat dit vakje is aangevinkt als je dubbelzijdig wilt afdrukken.
 • Als je deze optie geselecteerd heeft, zal je computer dit onthouden en bij je volgende afdruktaak automatisch recto verso afdrukken. Zorg er dus voor dat je het vinkje weghaalt als je liever enkelzijdig afdrukt.

Dubbelzijdig afdrukken onder Windows

 • Je kan je printer instellen om automatisch dubbelzijdig af te drukken door vanuit het startmenu naar het configuratiescherm van Windows te gaan.
 • Selecteer in het 'instellingen'-menu onder het tabblad 'Printers en scanners'.
 • Zoek in het volgende menu de gewenste printer, klik er met de linkermuisknop op en selecteer 'beheren'.
 • Ga in het printereigenschappen naar het tabblad 'voorkeursinstellingen' en vink het vakje 'tweezijdig/boekje' aan en klik vervolgens op 'instellingen voor tweezijdig' en kies 'omdraaien via lange of korte rand'.

Dubbelzijdig afdrukken met software

Hoewel je je printer kunt instellen om automatisch dubbelzijdig af te drukken via de computerinstellingen, kan je dit ook handmatig doen met verschillende softwarepakketten. In Microsoft Office-programma's bijvoorbeeld krijg je een afdrukmenu te zien met een selectievakje voor dubbelzijdig afdrukken als je printer compatibel is. Als je vanuit een bepaalde software afdrukt, zoek dan eerst naar deze afdrukoptie voordat je je document afdrukt, zodat je niet naar de instellingen van je printer hoeft te gaan.

Handmatig dubbelzijdig afdrukken

Als je een printer of computer gebruikt waarmee je niet automatisch recto verso kunt afdrukken, doe je het handmatig. Het is niet moeilijk, maar je moet het papier gewoon zelf terug door het apparaat voeren.

 • Ga naar je printer en open de papierlade. Maak een duidelijk potloodstreepje in een hoek van het blad papier dat bovenop ligt, aan de kant die naar je toe is gericht.
 • Voor zowel Windows als Mac ga je naar 'bestand' en 'afdrukken' om het menu met afdrukopties op te halen.
 • Zodra je gecontroleerd hebt of de printer is aangesloten, ga je naar het vakje 'pagina's afdrukken' en voer je het nummer in van alle oneven genummerde pagina's in het document, gescheiden door komma's (bijvoorbeeld voor een document van tien pagina's zou dit nummer 1, 3, 5, 7 en 9 zijn).
 • Selecteer afdrukken, verzamel de pagina's zodra ze klaar zijn en let erop dat ze in de juiste volgorde blijven.
 • Kijk naar de eerste pagina waarop de potloodmarkering staat. Zo weet je aan welke kan je het papier opnieuw moet invoeren. Ongeacht op welke kant er afgedrukt is, je moet het papier opnieuw invoeren met de gemarkeerde kant naar beneden, te beginnen met pagina 1 bovenaan en vanaf daar in volgorde naar beneden.
 • Ga terug naar je computer en start het afdrukken opnieuw, waarbij je deze keer alle even nummers in het keuzevak 'printpagina's' vermeldt (bijv. 2, 4, 6, 8, 10).
 • Druk af en ,eem de afgedrukte pagina's van de printer.

De voordelen van dubbelzijdig afdrukken

Dubbelzijdig afdrukken kan heel nuttig zijn, of het nu gaat om het versnellen van het afdrukproces of het verminderen van het totale papierverbruik en de papierverspilling in je bedrijf.

 • Het bespaart kosten. Met dubbelzijdig afdrukken kan jij of je bedrijf het papierverbruik halveren in vergelijking met enkelzijdig afdrukken. Omdat dubbelzijdig afdrukken het afdrukproces versnelt door twee kanten van een pagina in één af te drukken, zullen de energiekosten van je printer ook verminderen, wat interressant is als het apparaat in een druk kantoor staat en vaak wordt gebruikt.
 • Het bespaart tijd. Door documenten automatisch dubbelzijdig af te drukken, hoef je minder lang te wachten tot je documenten zijn afgedrukt, omdat je printer minder papier hoeft te verwerken en misschien zelfs beide zijden tegelijk kan afdrukken.
 • Het is beter voor het milieu. Door je papierafval en het energieverbruik van je printer te verminderen, verlaag je ook je impact op het milieu. Je kan dit koppelen aan het Brother-programma voor het recyclen van inkt- en tonercartridges om je impact op het milieu nog verder te verminderen en je kan al het papier dat je niet langer hoeft te bewaren recycleren.

Dubbelzijdige documenten afdrukken is een eenvoudig proces. De mogelijkheid om dit automatisch te doen is een standaardfunctie bij de meeste Brother-documentprinters.

Brother heeft een reeks betaalbare printers met automatisch dubbelzijdig afdrukken als standaard. Onze duplexprinters zijn uitgerust met verschillende efficiënte en gebruiksvriendelijke functies, met een selectie van 3 in 1 en 4 in 1 printoplossingen die afgestemd zijn op allerlei behoeften van het thuiskantoor of het bedrijf.

Meer artikels over Printing

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven