Inkt of toner vervangen

Hoe vervang ik inkt of toner

Als de inkt of toner van je printer leeg is, moet je de cartridge vervangen. Lees hierna hoe.

Elke printer heeft inkt nodig. Cartridges voorzien een printer van de inkt die nodig is om zijn werk te doen. Inkjetprinters spuiten inkt uit een cartridge in microscopisch kleine druppeltjes op het papier. Bij elke afdruk wordt er een beetje meer inkt uit de cartridge gebruikt. Afhankelijk van het volume en de soort afdrukken dat je maakt, moeten de inktpatronen van je printer uiteindelijk worden vervangen. Dit kan vrij regelmatig zijn in een druk kantoor of klein bedrijf, of af en toe thuis.

Hoe vervang ik de inkt of toner in mijn Brother printer?

Heb je de cartridge in je printer thuis of op kantoor nog nooit vervangen? Het kan eenvoudig als je onderstaande stappen volgt. We hebben deze richtlijnen gebaseerd op het vervangen van een inktpatroon in een van de bekroonde printers van Brother, maar dezelfde regels gelden in grote lijnen voor alle fabrikanten.

  • Zorg ervoor dat de printer aan staat. Als het display van de printer 'No cartridge, install ink' aangeeft, is het tijd om je inktpatroon te vervangen.
  • Inktpatronen worden meestal aan de rechterkant van de printer geïnstalleerd. Om te beginnen open je het voorpaneel zodat je ziet waar de 4 cartridges zitten - cyaan, magenta, geel en zwart. Op het display van de printer zie je welke kleur leeg is. Elke cartridge heeft een klein hendeltje bovenaan.
  • Klik op het hendeltje om de oude cartridge te verwijderen.
  • Als je de cartridges voor de eerste keer installeert, kan je printer een groen of oranje beschermend onderdeel in de cartridgesleuf hebben. Haal het eruit, maar gooi het niet weg.
  • Nieuwe cartridges hebben soms een plastic draaiknop, die moet worden gedraaid tot hij vastklikt, en een beschermkap, die je moet verwijderen. Dit doe je door aan een hendel te draaien en deze voorzichtig los te trekken.
  • Zodra je dit gedaan hebt, installeer je de nieuwe cartridge in de juiste, kleurgecodeerde sleuf in de richting die wordt aangegeven door de pijl op het label.
  • Plaats de cartridge voorzichtig totdat deze vastklikt. Doe dit voor zoveel cartridges als er vervangen moeten worden.
  • Sluit het voorpaneel.
  • De printer heeft nu een paar minuten nodig om het inktslangensysteem voor te bereiden op het afdrukken. Laat de printer ingeschakeld.

Hoe vervang ik de toner in mijn Brother printer?

Tonercartridges worden geleverd in een verzegelde verpakking om ze te beschermen. Laat je de tonercartridge altijd in de verpakking laten zitten tot het tijd is om hem te installeren. Toner kan uitdrogen als die langere tijd ongebruikt uit de verpakking blijft. Cartridges moeten tijdens de opslag ook horizontaal worden gehouden en mogen niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen. De toner kan zich in de cartridge verplaatsen als deze in verschillende standen wordt bewaard, wat tot afdrukproblemen kan leiden.

Haal de toner voorzichtig uit de verpakking en trek het plastic lipje aan het einde van de cartridge er in één lange strook uit. Schud de cartridge vervolgens voorzichtig heen en weer om de toner gelijkmatig te verdelen. Doe dit boven een bak voor het geval er toner uitvalt.

Open de voorklep van je printer.

Je bent nu klaar om de cartridge in de drumeenheid te plaatsen. Sommige laserprinters hebben een ingebouwde drum. Brother laserprinters hebben verwijderbare drumeenheden die indien nodig vervangen kunnen worden. Plaats het tonerelement in de drumeenheid en klik vast. Je kan de coronadraad in de drum reinigen door het kleine groene lipje op de drum een paar keer heen en weer te schuiven. Plaats nu de drumeenheid met de cartridge erin terug in de printer.

Sluit de voorklep van de printer.

Wat moet ik doen als ik inkt of toner op mijn handen krijg?

Als er inkt of toner uit de cartridge lekt en op je handen terechtkomt, was ze dan onmiddellijk en vermijd contact met je ogen. Ga correct om met inktpatronen om lekkage te voorkomen. De kans op lekkage is groter bij inferieure cartridges. Dat is een van de redenen waarom we altijd aanraden originele Brother inktpatronen te kopen voor de hoogste kwaliteit en de beste prestaties.

Controleren op vervalste cartridges

Onafhankelijke consumententests hebben aangetoond dat het kopen van inferieure alternatieven niet rendabel is. Namaakcartridges die zich voordoen als grote merken zijn ook illegaal en gevaarlijk, hebben een gebrek aan kwaliteit en kunnen de printer permanent beschadigen. Marktleiders zoals Brother werken samen om vervalsingen aan te pakken en consumenten te beschermen. Je kan namaakcartridges meestal herkennen aan hun slechte kwaliteit, niet-officiële verpakking, korte levensduur, lagere prijs en de dubieuze plaatsen waar ze worden verkocht. Sommige namaakcartridges zijn echter erg goed nagemaakt, dus het is de moeite waard om te controleren op vervalsingen als je twijfelt.

Als je geïnvesteerd hebt in een van de bekroonde laserprinters van Brother, wil je zeker zijn van een optimale werking en koop je de originele verbruiksartikelen van Brother. Het is bewezen dat onze tonercartridges van betere kwaliteit zijn, langer meegaan en veiliger zijn dan niet-originele alternatieven. Ze verminderen ook je ecologische voetafdruk en impact op het milieu dankzij ons recyclagesysteem. En als je onze originele cartridges met de nodige zorg behandelt, belonen ze je met snelle en kosteneffectieve afdrukken van hoge kwaliteit.

Wat moet ik doen met lege cartridges?

Gooi je oude cartridges nooit weg. Ze kunnen gerecycleerd worden om de impact op het milieu te minimaliseren. Brother heeft een snel, eenvoudig en gratis retour- en recyclageprogramma voor originele inkt- en tonercartridges. We hergebruikenn elk onderdeel van je lege cartridge opnieuw in onze gespecialiseerde recyclagefaciliteiten. Door gebruikte cartridges naar ons terug te sturen, bescherm je het milieu en draag je bij aan een duurzame circulaire economie.

Meer artikels over Printing

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven