
4 eenvoudige manieren om uw afdrukgegevens te beschermen
Veel ondernemingen kennen het belang van gegevensbeveiliging en hebben een krachtige IT-strategie om bedrijfsgevoelige informatie te beschermen. Printen wordt echter vaak over het hoofd gezien.
Servers geven gecontroleerde toegang tot opslaggegevens. Computers, laptops en tablets zijn gecodeerd met wachtwoorden. Afzonderlijke bestanden of databases kunnen ook een extra beveiligingslaag bevatten. Maar wat gebeurt er als gevoelige informatie wordt afgedrukt?
Nadat u toegang heeft gekregen tot vertrouwelijke documenten, worden deze naar een printer gestuurd die, vergeleken met de rest van uw IT-netwerk, vaak niet zo veilig is. Dit is waar de gegevens kunnen onderschept worden. Gelukkig zijn er een enkele eenvoudige oplossingen om te voorkomen dat informatie in verkeerde handen terechtkomt.
Ontdek onze 4 eenvoudige oplossingen om de beveiliging van uw documenten te verbeteren.
1. Bewaar een spoor van uw afdrukgegevens
De eerste stap om afdrukken veiliger te maken, is de mogelijke risico's voor uw gegevens te identificeren. Hiervoor moet u weten wie wat afdrukt en wanneer. Een hulpprogramma voor afdrukbeheer kan u hierbij helpen.
Een eenvoudig dashboard helpt u meer controle te krijgen door toezicht te houden op het gebruik en de kosten. Van daaruit kunt u rapporten maken. U heeft hiermee ook een auditspoor en dat is essentieel in het geval van een inbreuk op de beveiliging, omdat u snel kunt zien welke gegevens zijn afgedrukt of verwerkt.

2. Alleen geautoriseerde gebruikers toestaan
We hebben ons allemaal wel eens schuldig gemaakt aan het verzenden van een document om af te drukken, verder te gaan met een andere taak en te vergeten de print op te halen bij de printer.
Naar schatting laat de gemiddelde werknemer elk jaar tot 600 documenten bij de printer achter1. Als dat document vertrouwelijke informatie bevat, kunnen die gegevens door de verkeerde persoon opgehaald worden.
Vraag werknemers om een PIN-code te gebruiken of zich te authenticeren met een Near Field Communication (NFC)-kaart om de printer te 'ontgrendelen'. Dit beperkt het risico dat gevoelige informatie wordt onderschept en vermindert afdrukafval. Dit is handig voor HR-, juridische en financiële afdelingen die veel vertrouwelijke documenten afhandelen.
3. Sluit bronnen af
Voor afdelingen waar regelmatig gevoelige informatie afgehandeld wordt, zorgt u best voor een nog hoger niveau van afdrukbeveiliging.
Bij sommige printers kunt u alle afdrukfuncties vergrendelen totdat een geautoriseerde gebruiker zich aanmeldt. U kunt ook specifieke tijdslimieten instellen voor het ophalen van documenten, waarbij de printer de gegevens na een ingestelde tijdsperiode wist.
Dit kan op uw behoeften ingesteld worden, ongeacht of het een periode van uren of zelfs dagen is. Bij sommige toestellen kunt u ook de Active Directory van Microsoft of een door LDAP geverifieerde server gebruiken om te beheren wie uw printers mag (en niet mag) gebruiken.

4. Beveilig uw scans
Uw afdrukbeveiligingsmaatregelen moeten niet beperkt worden tot afgedrukte documenten. U kunt ook al uw gescande documenten beschermen als een PDF-bestand met een PIN-wachtwoord of met behulp van een Secure File Transfer Protocol (SFTP). Scannen naar SFTP zorgt ervoor dat al uw geüploade scans 100% beschermd zijn.
Hiermee kunt u gescande gegevens met een extra coderingslaag op een normale manier naar uzelf of een klant verzenden; uw informatie is nog steeds veilig en beveiligd als een van uw gescande documenten wordt onderschept.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe we u kunnen helpen met het beheren van uw printers en over onze verbeterde printbeveiligingsoplossingen voor uw onderneming.
1 Brother UK whitepaper – The Hidden Cost of Printing
Meer artikels over Brother Blog | Tips om uw bedrijfsgegevens te beveiligen