1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Innovatie
  6. 5G: Onderschatte technologie - gigantische sprong voorwaarts voor commerciële kansen
5g-underestimated-technology

5G: Onderschatte technologie - gigantische sprong voorwaarts voor commerciële kansen

De overgang van 3G naar 4G ligt nog vers in ons geheugen en zou onze collectieve verwachtingen rond de impact van 5G kunnen beperken.

Het gaat hier evenwel niet over een kleine vooruitgang, want de uitrol van 5G zal een enorme sprong voorwaarts zijn voor mobiliteit en service design. 5G belooft voor alle ondernemingen tal van kansen te openen.

Binnenkort worden snelheidsrecords gebroken

5G is reeds beschikbaar in een handvol grote Europese steden. Het verspreidt zich snel en tegen eind 2020 zal de overgrote meerderheid van de Europese consumenten naar verwachting toegang hebben tot de diensten. Maar wat betekent dit allemaal?

De beste manier om de capaciteit van 5G te verkennen, is de cijfers bekijken. Ze tonen dat de technologie op zijn minst tientallen keren sneller zal zijn dan 4G, maar veel experts verwachten dat het meer dan 100 keer sneller zal zijn en dit met bijna geen latentie.

Dus waar piekgebruik van 4G betekent dat het laden van een klein document, zoals een PDF, relatief langzaam kan verlopen, maakt 5G het mogelijk om een film in seconden te downloaden.

Infrastructuur vrij beschikbaar

De komst van 5G wordt niet bepaald door één enkele nieuwe technologie of een directe revolutie. Het supersnel signaal dat vrij beschikbaar is, biedt immers de mogelijkheid om veel geavanceerdere technologieën en diensten te ontwikkelen.

Problemen met bandbreedte en latentie hebben tot nu toe vooral de gegevensoverdracht belemmerd. Dit is de sleutel tot veel ontwikkelende technologieën - dankzij 5G gaat ontwikkeling een nieuwe leven leiden.

De eerste technologieën die in de startblokken staan zijn Internet of Things (IoT)-technologieën, Artificial Intelligence (AI) en anderen, zoals zelfrijdende auto's waarvan het hele concept een sterk en constant signaal vereist.

5g-underestimated-technology-blog-image

Nieuwe mogelijkheden voor wendbaar werken en samenwerken

Dankzij 5G worden werknemers veel flexibeler en mobieler. Tethering wordt concreter en het openen van documenten onderweg zal sneller gaan. Door deze eenvoudige verbeteringen kunnen werknemers onderweg hun taken voortzetten, bijvoorbeeld in een trein, in plaats van te wachten tot ze weer op kantoor zijn.

Meer mogelijkheden dan snellere toegang en mobiliteit – In het VK heeft 5G-technologie al een holografische oproep mogelijk gemaakt. Tijdens een Amerikaanse test werd een live basketbalspel gestreamd in 360° VR (virtual reality) via een 5G-netwerk voor toeschouwers met AR/VR-bril.

Door dergelijke ontwikkelingen kunnen bedrijven op afstand boeiende conferenties, productdemonstraties en samenwerkingssessies houden met mobiele werknemers of buitenlandse teams.

Zaken herbekijken – service opnieuw definiëren

Zonder snelheids- en latentieproblemen kunnen snellere manieren om klanten te bedienen nu gecombineerd worden met slimmere manieren van zakendoen.

Apps worden bijvoorbeeld meer verbonden, krachtiger, beeld- en videogerichter dan ooit. Klantenservice en probleemoplossing zullen de kern van deze ontwikkelingen vormen.

Brother ziet hier een mogelijkheid om de print-from-mobile-ervaring te herbekijken door aan de reeds beschikbare iPrint&Scan app functionaliteiten toe te voegen.

Misschien wel de meest opwindende ontwikkeling… De informatie die door de intelligente verbonden toestellen van je bedrijf verzameld wordt, zal een groter dataoverzicht geven dat voortdurend gaat focussen op de verfijning van je diensten.

Het is hoe dan ook essentieel om in de technologie te investeren.

5G-smartphonebundels voor je werknemers bieden instant bijkomende flexibiliteit en connectiviteit. Om het maximale uit de infrastructuur te halen, zouden bedrijven moeten overwegen naar de cloud over te gaan en een virtueel netwerk te creëren. Dit biedt de flexibiliteit om af te stemmen op 5G en je blijft je sector een stapje voor.

Meer artikels over Brother Blog | Tips voor innovatie op de werkvloer

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven