1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Efficiëntie
  6. Drie manieren waarop labeloplossingen transport- en logistieke bedrijven efficiënt helpen leveren
transportation-logistics-efficiency

Drie manieren waarop labeloplossingen transport- en logistieke bedrijven efficiënt helpen leveren

Door de sterke groei van het online winkelen staan transport- en logistieke bedrijven onder druk om nog grotere volumes pakjes te beheren. Hoe kunnen printoplossingen voor labels de efficiëntie verhogen?

De impact van COVID-19 heeft geleid tot een enorme groei van de e-commerce. Voeg daarbij het effect van de reguliere jaarlijkse verkooppieken en de transport- en logistieke bedrijven zullen nog meer onder druk staan om nog grotere volumes pakjes te beheren.

Nu 70% van de klanten kiest voor de goedkoopste leveringsoptie1, gaan pakjesdiensten op zoek zijn naar technologische innovatie om kostbare inefficiënties te elimineren. Hoewel de technologie om processen te stroomlijnen beschikbaar is, blijven sommige bedrijven terughoudend om deze op te nemen - waarbij slechts 28% van de transport- en logistieke bedrijven zichzelf omschrijft als 'Digitaal geavanceerd2.

In deze blog bekijken we hoe de implementatie van printtechnologie op één klein, maar essentieel gebied belangrijke verbeteringen in efficiëntie en productiviteit kan opleveren en bedrijven helpen het risico te vermijden dat ze achterblijven. En wat is het essentieel gebied? Het etiket.

 

Online winkelen drijft het aantal pakjes op

In een gewoon jaar kunnen Europese pakjesleveranciers en hun logistieke solutions teams 9.3 miljard te leveren stuks verwachten3, maar 2020 was geen gewoon jaar. Deskundigen uit de industrie suggereren dat COVID-19 de groei van e-commerce met vijf jaar heeft versneld4. Onderzoek ondersteunt dit. Er is een groei van 74% in online winkelen te zien sinds de pandemie begon, waarbij 45% van de volwassenen meer pakketleveringen ontvangt tijdens de lockdown dan voorheen5. Elk jaar wordt evenwel 3% van de pakjes niet geleverd6; de meest voorkomende reden is een verloren, beschadigd of onleesbaar etiket.

Elk jaar wordt evenwel 3% van de pakjes niet geleverd6; de meest voorkomende reden is een verloren, beschadigd of onleesbaar etiket. Omdat er in de EU elk jaar vier miljard items online besteld worden7, zou dat kunnen betekenen dat er elk jaar 120 miljoen online bestellingen niet worden afgeleverd als gevolg van slechte etikettering.

 

Drie manieren waarop labeloplossingen een echt verschil maken

Een simpel feit van het 'leven' van pakjes: Niets beweegt zich zonder een duidelijk nauwkeurig label. Wat is slechte etikettering dan? Het kan eenvoudig gaan over een ontbrekend label of een barcode die tijdens het transport beschadigd is. Of de gegevens op het label kunnen onjuist zijn of in een niet-compatibel formaat afgedrukt.

Wat het probleem ook is, pakketten met niet-leesbare labels zullen niet correct gesorteerd worden en moeten uit het geautomatiseerde sorteerproces verwijderd worden en handmatig opnieuw gelabeld. Je hebt dus labeloplossingen nodig die de tijd die nodig is voor het corrigeren van fouten minimaliseren en ervoor zorgen dat pakketten snel en efficiënt afgeleverd worden.

transportation-logistics-efficiency

De logistiek achter de oplossingen van het distributiecentrum en de uiteindelijke pakketlevering is complex, maar op elk punt van de reis van een pakje moet een etiket afgedrukt, gescand of verwerkt worden. Hier zijn drie manieren waarop het bedrukken van etiketten een verschil kan maken voor je leveringsproces:

1. Mobiele labelprinters in het magazijn

In een drukke omgeving is het vermogen om snel en accuraat te handelen een klein, maar cruciaal onderdeel bij het creëren van een flexibel distributieproces zonder obstakels. Voorzie je personeel van draagbare labelprinters die ze overal meenemen en waarmee ze ter plekke labels kunnen afdrukken. Dit bespaart tijd door het proces van het labelen te verbeteren, waardoor de gebruiker fouten ter plekke kan corrigeren. Alles gaat sneller en nauwkeuriger en blijft in beweging tijdens drukke perioden.

2. Industriële printtechnologie voor labels in het magazijn

Het snelle tempo van een druk verwerkings- en sorteercentrum vraagt om industriële hoge snelheid en hoogvolume printers die niet alleen volumepieken aankunnen, maar ook voldoen aan je efficiëntie- en traceerbaarheidsbehoeften. Door labelprinters te implementeren op belangrijke locaties in het magazijn kunnen duurzame transportetiketten, palletlabels, waarschuwingslabels en product-ID's worden gemaakt en afgedrukt wanneer dat nodig is.

Voor distributiecentrumoplossingen en magazijnbeheer is de snelheid van de voorraadbeweging en -rotatie de sleutel. Om dit te bereiken is robuuste en nauwkeurige documentatie van cruciaal belang. Dit kan bereikt worden door locatielabels en hoogwaardige verpakking- en leveringslabels.

3. Draagbare labeloplossingen voor onderweg en in bestelwagens

De 'laatste kilometer' levering is het cruciale onderdeel van alle logistieke oplossingen. Ongeacht wat er voordien gebeurt, is dit het element waarop de activiteit van je bedrijf wordt beoordeeld door klanten.

Door je pakjesbezorgers te voorzien van draagbare of in voertuigen gemonteerde printers, kunnen ze hoogwaardige labels en andere documenten, zoals schema's, logboeken van chauffeurs en afleverbevestigingen afdrukken, terwijl ze onderweg zijn. Dit verbetert de traceerbaarheid en helpt bij het stroomlijnen van je leveringsactiviteiten. Leveringen gebeuren soepel en probleemloos en de klanttevredenheid wordt gegarandeerd.

Verkopen via online marktplaatsen

Grote retailers hebben distributieprocessen ingebed in hun bedrijfslogistieke oplossingen, maar er zijn ook opties voor retailers die niet de capaciteit of tijd hebben om zich aan deze cruciale bedrijfsfunctie te wijden.

Retailers die bijvoorbeeld via online marktplaatsen of fulfilment centers, zoals bol.com, verkopen, kunnen fulfilment gebruiken om hun leveringsprocessen eenvoudiger en efficiënter te maken. Alle fulfilment-zendingen moeten de zes stappen van de workflow voor het maken van zendingen volgen - en etikettering is een belangrijk onderdeel voor het garanderen van de normen-naleving.

Online marktplaatsen die streepjescodes gebruiken voor het traceren van leveringen vereisen dat elke verzonden doos correct wordt geïdentificeerd met een uniek ID-label. Het gebruik van een gespecialiseerde labelprinter kan het labelen van batches sneller en eenvoudiger maken.

Kies je voor een labelprinter met een functie voor het bijsnijden en afdrukken van streepjescodes, dan kan je de relevante streepjescode automatisch uit het systeem halen en op afzonderlijke labels afdrukken, in plaats van meerdere labels op A4-vellen af te drukken via een standaardprinter.

Het is van vitaal belang dat labels tijdens de verzending scan-en leesbaar blijven. Je hebt dus robuuste, hoogwaardige labels nodig die bestand zijn tegen de ontberingen van het distributieproces. Kies je voor een thermische labelprinter met een resolutie van 300 dpi of meer, dan zorg je voor duidelijke barcodes.

En vergeet niet: sommige online marktplaatsen rekenen een vergoeding aan voor niet-geïdentificeerde bestellingen, dus goede labels zijn essentieel om onnodige extra kosten te voorkomen.

Wil je weten hoe Brother je kan helpen effectiever te leveren via een reeks printtechnologieservices, bekijk dan zeker onze gespecialiseerde labeloplossingen voor de transport- en logistieke sector.

 

1 McKinsey: "Parcel delivery - The future of last mile" - 2016
2 PWC: "Shifting patterns - The future of the logistics industry"
3 https://ecommercenews.eu/europe-9-3-billion-parcels-in-2018/
4 https://www.p3parks.com/whats-new/visions/is-covid-19-ecommerce-s-tipping-point
5 https://modernretail.co.uk/black-friday-2020-how-to-successfully-prepare-for-peak-in-the-face-of-uncertainty/ - July 2020
6 https://www.courierpoint.com/guides/info/lost-in-transit
7 https://deliver4europe.eu/facts-figures/#:~:text=Four%20billion%20parcels%20are%20being,every%20year%20across%20the%20EU

Meer artikels over Brother Blog | Tips voor meer efficiëntie in je bedrijf

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven