1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Beveiliging
  6. Interview met de CIO over IT-veerkracht en het belang van een solide IT-veerkrachtplan voor 2023
Waarom heeft u een IT-veerkrachtplan nodig - interview met Brother CIO Basil Fuchs

Interview met de CIO over IT-veerkracht en het belang van een solide IT-veerkrachtplan voor 2023

Basil Fuchs, Chief Information Officer (CIO) van Brother International Europe, leerde zichzelf als kind in de jaren 80 programmeren en werd aangetrokken tot een carrière in de IT.

 

Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de uitvoering van het Europese IT-beleid en houdt hij toezicht op digitale en datagestuurde innovatie vanuit het Europese hoofdkantoor van Brother in Manchester.

We spraken met Basil om uit te zoeken waarom veerkrachtplanning essentieel is voor 2023, maar ook om te weten hoe je ervoor kan zorgen dat je bedrijf voorbereid is.

Brother CIO - Basil Fuchs - interview over IT-veerkracht

Wat inspireerde je om in de IT-sector te gaan werken?

Als kind had ik een Commodore 64 en ik was die jongen die spelletjes programmeerde tijdens de schoolpauzes. Ik voelde me al vroeg aangetrokken tot de computer en ontdekte later de zakelijke kant van IT. Voordat ik bij Brother van start ging, werkte ik op de IT-afdeling van het Zwitserse leger, wat een interessante tijd was.

Hoe lang werk je al bij Brother en in welke functies?

Ik begon als IT-manager bij Brother (Zwitserland) waar ik meerdere functies vervulde in heel Europa, voordat ik in 2011 van Zwitserland naar Manchester verhuisde. Ik begon bij Brother Europe als portfoliomanager en vandaag ben ik als CIO (Chief Information Officer) verantwoordelijk voor de uitvoering van het Europese IT-beleid.

Waarom is IT-veerkracht zo belangrijk?

IT-veerkracht is het vermogen om essentiële IT-infrastructuur, systemen en toepassingen in gebruik te houden ondanks rampen en verstoringen. Het is belangrijk omdat het gegevens beschermt en het risico van downtime en mogelijk gegevensverlies vermindert.

Wie is verantwoordelijk voor IT-veerkracht en hoe hangt dit samen met professionele weerbaarheid?

Brother beschouwt IT-veerkracht als risico- en informatiebeheer. Als IT-professional zijn we nauw verbonden met het corporate risicobeheer en de continuïteit van het bedrijf, omdat we zoveel processen mogelijk maken.

De uitbestedingspartner en IT-partners zijn specialisten op dat gebied en het is onze taak, als interne IT, om de veerkracht te orkestreren. Dit betekent draaiboeken maken voor alle betrokken partijen en ervoor zorgen dat ze allemaal op één lijn en op hetzelfde niveau zitten.

Het in stand houden van de IT-veerkracht is een gedeelde verantwoordelijkheid van management, medewerkers en partners. Uiteindelijk heeft iedereen een rol om de organisatie weerbaarder te maken tegen verstoringen. Het is bijvoorbeeld van essentieel belang om een veerkrachtig personeelsbestand op te bouwen dat zich bewust is van IT-risico's en deel kan uitmaken van de oplossing door middel van voortdurende training en bedrijfsondersteuning.

Wat voor soort maatregelen had Brother getroffen voorafgaand aan COVID-19?

Een wereldwijde pandemie en lockdown waren geen scenario's die Brother had verwacht, maar we konden overgaan op werken op afstand dankzij de bestaande IT-veerkrachtplannen.

De pandemie was een unieke situatie, dus de beste vergelijking zijn de tabletop oefeningen die we elk jaar houden. Daarin speelt het managementteam bepaalde scenario's na die zich zouden kunnen voordoen, of die andere bedrijven zijn overkomen, om onze reactie te testen. Op die manier leren we de organisatie wat we beter zouden kunnen doen als die situatie zich echt zou voordoen.

Hoe reageerde Brother op de COVID-19 pandemie?

Brother Europe ging snel over op werken op afstand en kon dat met vertrouwen doen dankzij de tools en online platforms die we hadden gelanceerd. Er was een overgangsperiode waarin we hybride werkten en er bepaalde toegang nodig was tot de fysieke gebouwen voor systemen die nog niet in de cloud draaiden.

Ook wat we dachten dat grote problemen zouden zijn, zoals toegang tot computersystemen, bleken niet per se de grootste uitdaging. Het ging meer om de persoonlijke veiligheid en omstandigheden van onze mensen. We moesten ervoor zorgen dat ze thuis een webcam hadden of een bureaustoel als ze die nog niet hadden.

Wat heb je als bedrijf geleerd over IT-veerkracht?

Het is een natuurlijke evolutie. Elk jaar voert Brother een disaster recovery uit. We controleren of de back-up werkt en of de systemen opnieuw kunnen worden opgestart of verplaatst naar een andere locatie mocht er zich een grotere calamiteit voordoen. Een modernere aanpak omvat het uitbreiden van die regelmatige beoordeling met meer geplande scenario's om niet alleen op iets te reageren, maar ook te kijken hoe we onze systemen proactief kunnen verbeteren.

De pandemie heeft ook de manier waarop we nieuwe diensten en producten creëren beïnvloed. Zo hebben we bijvoorbeeld Brother Managed Print Services verbeterd om klanten beter te helpen hun IT-veerkracht en productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen in de nieuwe hybride manier van werken.

Hoe heeft dit je benadering van digitale weerbaarheid voor de toekomst gevormd?

We kunnen niet alles plannen, dat is een grote les. Het is belangrijk om flexibiliteit te hebben en een team dat bevoegd is om zelfstandig en snel te handelen binnen het kader dat we stellen. Ook de mogelijkheid om meer van onze partners en managed services gebruik te maken, zoals beheerd afdrukken, om de IT te ontlasten.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor IT-beslissers?

Tegenwoordig is het IT-landschap veel complexer. Vroeger bevond alles zich in het datacenter en dat beschermden we. Nu hebben we computergebruik vanuit huis, onderweg en in de cloud. Daarom is het belangrijk om goede aansturing en gemakkelijk te begrijpen richtlijnen op te stellen die iedereen helpen informatie met vertrouwen te beheren.

Welke drie zaken moeten volgens jou prioriteit krijgen om de veerkracht van IT te waarborgen?

Veel factoren kunnen bijdragen aan de veerkracht van IT. De drie dingen die volgens mij prioriteit moeten krijgen zijn:

Beveiliging: IT-veerkracht hangt af van de bescherming van informatie en systemen tegen ongeoorloofde toegang, inbreuken en diefstal. We doen dit door te investeren in processen en technologieën, zoals encryptie, authenticatie, firewalls en antivirussoftware. Verder is het essentieel om werknemers te informeren over beste praktijken voor cyberveiligheid, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het vermijden van phishing e-mails.

Flexibiliteit: Veerkracht hangt af van het vermogen om zich aan te passen aan veranderende behoeften en omstandigheden. Dit vereist het gebruik van technologieën die mobiele werkzaamheden mogelijk maken. Ook moet een veerkrachtige IT-omgeving worden ontworpen, die verstoringen of prestatie-effecten kan beheersen en de beschikbaarheid snel kan herstellen. Ik adviseer je om je paraatheid te toetsen met regelmatige disaster recovery tests en risicogebaseerde planning.

Samenwerking: Een sterk netwerk van betrouwbare mensen binnen en buiten de organisatie is fundamenteel voor een veerkrachtige IT-organisatie. Hiervoor zijn processen nodig die de communicatie en coördinatie tussen verschillende teams en belanghebbenden vergemakkelijken. Het vereist ook vertrouwen, verantwoordelijkheid en transparantie tussen leidinggevenden en werknemers. Zorg ervoor dat je bedrijfscontinuïteitsplannen zijn afgestemd op je IT-veerkrachttactieken.

Wil je weten hoe Brother je bedrijf kan ontzorgen? Neem contact op met ons. Of lees onze 5 toptips voor het opstellen van een effectief IT-resilienceplan.

Meer artikels over Brother Blog | Tips om je bedrijfsgegevens te beveiligen

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven