De kracht van real-time zichtbaarheid

De kracht van real-time zichtbaarheid

Waar is mijn bestelling? Brother onderzoekt 5 redenen waarom Real Time Visibility (RTV) functionaliteit je logistiek sneller, eenvoudiger en efficiënter maakt.

We kennen allemaal de tracking- en tracingtoepassingen, waarbij de huidige locatie en reiscyclus van zendingen en pakketten getimed en vastgelegd worden, voornamelijk met QR-code- en barcodetechnologie.

De succesvolle technologie is nog nieuw en vermeed ongetwijfeld miljoenen berichten van en naar logistieke dienstverleners. Klanten hoeven niet langer te bellen of een e-mail te sturen met de vraag "Waar is mijn bestelling?".

Met behulp van de geavanceerde technologie van Brother print je on-demand traceerbare codes die met traceersystemen functioneren.

Vergelijkbare 'zichtbaarheidstoepassingen' winnen terrein in de logistieke sector. Berekeningen van geschatte aankomsttijden zijn nu veel betrouwbaarder met deze traceeroplossingen. Het helpt verzenders, vervoerders, magazijnen en distributiecentra (DC) bij hun dagelijkse planning, communicatie en het beheren van onvoorziene vertragingen.

Wat is real-time zichtbaarheid (RTV)?

Met de RTV-functionaliteit heb je volledig zicht op alle goederen en zendingen door de hele toeleveringsketen, zowel tijdens het transport als bij het wisselen van modaliteit of depot. Vroeger was de capaciteit beperkt, of beperkt tot bepaalde modaliteiten, waardoor een 'silo-effect' ontstond.

De meest geavanceerde transportmanagementplatforms doen nu meer dan je te waarschuwen voor uitzonderingen. Ze geven ook aanbevelingen over de beste handelwijze wanneer de uitzonderingen zich voortdoen, op maat van een reeks criteria die zijn opgesteld en overeengekomen door jou en je betrokken partners.

Real-time zichtbaarheid als zakelijke facilitator

In 2021 publiceerde de toonaangevende industrieanalist Gartner een artikel waarin werd voorspeld dat "tegen 2023 50% van de grote ondernemingen wereldwijd zou hebben geïnvesteerd in realtime oplossingen voor transportzichtbaarheid"1. Dergelijke technologie heeft rust gebracht in ooit drukke kantoren en operationele bureaus - bedrijvige, snelbewegende werkplekken.

Het stopt niet bij tracking en tracing. Real-time zichtbaarheid (RTV) biedt nu de mogelijkheid om de reikwijdte en snelheid van logistieke besluitvorming te veranderen op een manier waar de industrie nog niet eerder heeft ervaren.

5 manieren waarop real-time zichtbaarheid bedrijfsprocessen productiever maakt

Verbeterde RTV biedt meerdere mogelijkheden om operaties efficiënter uit te voeren tijdens het goederentraject.

1. Betere besluitvorming

Met Real-time zichtbaarheid kan je sneller reageren op gebeurtenissen, omdat waarschuwingen in real-time binnenkomen. De internationale reus Nestlé meldde een verbetering van de klanttevredenheid en het serviceniveau, en dat er minder handmatige operationele middelen nodig zijn en de stabilisatie toegenomen is2.

Denk maar aan het omleiden van een vrachtwagen, het veranderen van vervoerswijze of het omboeken van een aankomsttijd, allemaal potentiële tijd- en kostenbesparingen. De OTIF-cijfers (on-time delivery) - vaak belangrijke clausules in een contract tussen verzenders, vervoerders en klanten - worden beter behaald.

2. Soepeler werken op locatie

Snel bewegende magazijnen en logistieke omgevingen zijn van nature onderhevig aan onvoorspelbare vertragingen en knelpunten. Alle waardevolle informatie die helpt bij de (intra-)dagelijkse planning is hier een enorme zegen.

Als ETA-informatie (Electronic Travel Authorisation) betrouwbaarder en sneller beschikbaar is, zal al het relevante personeel altijd beter geïnformeerd zijn. Processen en de beweging van goederen binnen een faciliteit worden dan zodanig beheerd dat ze beter onder controle zijn en minder beïnvloed worden door onvoorziene gebeurtenissen.

Nauwkeurige ETA's maken een beter dagelijks beheer van de logistiek op locatie mogelijk, weg van het laadperron, waardoor de toewijzing van personeel en magazijnbewegingen geoptimaliseerd worden tegen lagere kosten. Tegelijkertijd betekent gegevensgestuurde besluitvorming dat je sneller de bron en oorzaak van regelmatige knelpunten kunt identificeren, ondersteund door duidelijk bewijs.

3. Dock-/werfoptimalisatie

Betrouwbare ETA's en waarschuwingen voor vertragingen zorgen voor een betere planning en langere reactietijden. De toewijzing van laad- en losperrons in magazijnen, die een probleem kan worden als er meerdere voertuigen met verschillende afmetingen en ladingen tegelijk aankomen, wordt betrouwbaarder. Vrachtwagens draaien sneller en de wachttijden voor chauffeurs worden korter, wat resulteert in besparingen van rij-uren en kosten.

In een casestudy zei de Hamburgse staalspecialist ArcelorMittal dat een dergelijk oplossing de levertijden met 90% en de wachttijden voor vrachtwagens met 30% had teruggebracht.

4. Efficiënt transportbeheer

Transportmanagement omvat de verplaatsing van goederen tussen verzenders en klanten, zowel onderweg als op verbindingspunten, zoals magazijnen en distributiecentra. Bedrijven die beter in staat zijn om vertragingen te beheren, hebben de beste kans om de kosten van die vertragingen te verminderen, inclusief de kosten om te voldoen aan de regelgeving voor koolstofemissies.

"Dankzij realtime zichtbaarheid zijn de vragen van klanten en interne medewerkers over de status van bestellingen met 40% gedaald met een directe vermindering van de personeelskosten voor interne verkoop en transportplanning als gevolg", aldus het hoofd transportmanagement van de specialist in minerale wolisolatie Saint-Gobain Isover, geciteerd in een casestudy.

5. Lagere kosten en boetes 

Verladers en vervoerders willen natuurlijk graag voorkomen dat ze vertragings- en overliggelden moeten betalen wanneer transportcontainers te lang in de haven blijven of later dan afgesproken leeg worden teruggebracht.

Real-time zichtbaarheid geeft een nauwkeurig beeld van relevante containerlocaties, planningen en waarschuwingen voor vertragingen. Ze zijn zichtbaar voor alle betrokken partijen. Het biedt de verantwoordelijke vervoerders/schepen de mogelijkheid om waar mogelijk meer proactieve controle uit te oefenen.

Betrouwbaarheid verbetert zichtbaarheid

Zichtbaarheid is een bewezen business enabler die in de toekomst een nog belangrijkere rol zou kunnen spelen, vooral omdat bedrijven de transportefficiëntie willen verbeteren om de koolstofuitstoot te verminderen.

Zichtbaarheid is bovendien alleen nuttig als er absolute zekerheid is dat de gevolgde zendingen of pakketten, de juiste zijn en op het juiste moment naar de juiste bestemming gaan. Hiervoor moet je de gegevensbron vertrouwen.

Om de voordelen van zichtbaarheid echt te laten gelden in wereldwijde toeleveringsketesns, is de de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegevens op het label, evenals de kwaliteit van het label zelf en de barcode of RFID op palletten, kratten, dozen of pakketten van vitaal belang.

Brother is een belangrijke speler in deze reis. Wij weten dat het betrouwbaar en kwalitatief afdrukken van etiketten een absoluut essentieel onderdeel is van elke vlotte logistieke operatie, maar we weten ook dat het afdrukken van etiketten niet iets is waar managers veel tijd en energie aan willen besteden. En daarom zijn wij labelexperts. Wij richten ons op forensische nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en kwaliteit - met elk label, elke keer weer.

Ontdek waarom het afdrukken van etiketten de expertise van Brother is.

Bronnen

1. Article: Gartner Predicts The Future of Supply Chain Technology, April 2021
2. Case study: How Nestlé is using real-time visibility to manage supply chain disruptions, Sixfold, 2022

Meer artikels over Brother Blog | Tips voor meer efficiëntie in je bedrijf

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven