A Brother label printer on a desk using thermal printing technology to print a medium sized white label with black text.

Hoe werkt een thermische printer

Thermische printers gebruiken warmte in plaats van inkt om labels en signalisatie op papier, tape, lint of andere materialen te produceren. Er zijn twee soorten thermische afdrukmethodes - direct thermisch en thermische overdracht.

Thermisch printen (of direct thermisch printen) is een proces waarbij een gedrukt beeld wordt gemaakt door selectieve verwarming van thermisch papier wanneer het papier de thermische printkop passeert. De coating van het warmtegevoelige papier wordt zwart op de verwarmde plaatsen, waardoor het gewenste beeld ontstaat.

Bij thermisch transferprinten wordt een lint verwarmd om duurzame, langdurige afbeeldingen te produceren. Dit proces staat bekend om het maken van zeer duurzame en veegvaste afdrukken. Thermische printers zijn om die reden populair voor het creëren van duurzame etiketten en gemakkelijk scanbare barcodes, kassabonnen, tickets, polsbandjes, vouchers, naamkaartjes en nog veel meer.

Etiketten en signalisatieborden zijn overal te vinden in ons dagelijks en beroepsleven, van woningen tot kantoren, winkels, magazijnen en andere faciliteiten. Thermische etiketten zijn een must-have in een groot aantal bedrijfssectoren, waaronder transport en logistiek, detailhandel, gezondheidszorg en voor traceerbaarheid van levensmiddelen. De coronapandemie bracht bovendien een hele nieuwe reeks uitdagingen met zich als het gaat om het veilig en effectief runnen van de werkplek - het is nog nooit zo belangrijk geweest om snel toegang te hebben tot labels om iedereen op de hoogte te houden. Heb je hoogwaardige, kosteneffectieve etiketten die duurzaam zijn (thermische overdracht) of ideaal voor toepassingen met een korte houdbaarheid (direct thermisch) nodig? Dan is thermisch printen een uitstekende keuze..

Hoe werkt een thermische labelprinter?

Direct thermisch printen maakt gebruik van speciaal thermochroom gecoat papier, terwijl de thermische transfer printer een warmtegevoelig lint gebruikt en over het algemeen duurzamer is.

Thermische transferprinters beschikken over een printkop met kleine verwarmde pinnen - één voor elke pixel - die wordt aangestuurd door een microprocessor. Deze bepaalt welke pinnen nodig zijn om een specifiek beeld te vormen. De pinnen gebruiken warmte om inkt op basis van was of hars van het lint te smelten en over te brengen op een blanco oppervlak, zoals papier, plastic of ander materiaal.

Er zijn drie belangrijke soorten thermische transferinkten - was, was-hars en zuivere hars. Ze hebben elk hun eigen kenmerken en het is de moeite waard om de verschillen toe te lichten.

Was is duurzaam, maar etiketten die op deze manier worden bedrukt, moeten droog blijven en zijn gevoelig voor oliën, chemicaliën en schuurmiddelen.

Was-hars is duurzamer dan enkel was en wordt vaak gebruikt voor preciezere afbeeldingen.

Pure hars is slijtvast. Etiketten van zuivere hars zijn waterdicht, bestand tegen zonlicht en bieden een betere bescherming tegen chemicaliën en oliën. In tegenstelling tot was en was-hars kan pure hars niet worden gebruikt op papier. Het is ontworpen om te versmelten op vinyl, polyester, polypropyleen en andere materialen en om zeer duurzame labels en signalisatieborden te maken voor sectoren, zoals de automobiel-, marine-, vliegtuig-, transport- en engineering-industrie.

De keuze van de inkt hangt af van je specifieke zakelijke of persoonlijke behoeften. Hetzelfde geldt voor het materiaal waarop je wil afdrukken. Brother biedt een ruime keuze aan materialen om op te printen, evenals aangepaste etiketten om aan al je labelbehoeften te voldoen. Van de buitengewone duurzame P-touch reeks tot full-color, desktop en draagbare apparaten - er is een thermische labelprinter voor elke opdracht.

Wat zijn de voordelen van een thermische labelprinter?

Een van de grote voordelen van thermisch printen is dat je niet alleen op papier kunt printen. Afhankelijk van je printerkeuze kunnen thermische labelprinters een ruim aanbod aan tapes en linten bedrukken - plastic, nylon, polyester, vinyl en zelfs krimpkousen. Dit maakt thermische printers zeer flexibel en veelzijdig voor tal van van industrieën en doeleinden.

Duurzaamheid blijft een andere overweging bij sommige toepassingen van thermische labelprinters. Etiketten die met thermische overdracht worden gemaakt, zijn veel duurzamer dan traditionele inkt op papier. Inkt kan uitlopen, vlekken en vervagen door de tijd en de omstandigheden. Thermische prints bieden daarentegen veel meer weerstand, vooral als je bijvoorbeeld pure hars gebruikt in combinatie met gelamineerd materiaal.

De unieke P-touch labels (TZe) van Brother, met hun speciale gelamineerde toplaag, gaan zowel binnen als buiten jarenlang mee en zijn deskundig ontworpen om bestand te zijn tegen water, zonlicht, chemicaliën, slijtage en temperatuur.

Hoe lang gaan thermische afdrukken mee?

Omdat directe thermische afdrukken door warmte op warmtegevoelig materiaal worden gemaakt, kunnen ze gemakkelijk vervagen wanneer ze aan zonlicht of hitte worden blootgesteld. Als je dus op zoek bent naar duurzame afdrukken die enkele jaren leesbaar blijven, dan is direct thermisch printen niet de juiste keuze voor je bedrijf.

Kunnen thermische printers alles afdrukken?

Thermische labelprinters ondersteunen een breed scala aan media, waaronder papier, plastic en composietmaterialen. Ze zijn ook de beste keuze als het gaat om het maken van duidelijke, gemakkelijk scanbare barcodes. Dit is essentieel voor elk zakelijk gebruik. Tot slot zijn thermische labelprinters, zoals de toonaangevende QL- en TD-reeks van Brother, zeer flexibel en geoptimaliseerd om te werken met de nieuwste computer- en mobiele technologie, waaronder smartphones, tablets, Wi Fi en Bluetooth. Je kan ook labelontwerp-apps voor desktop, mobiel en SDK's (software development kits) gebruiken om thermische printers in je bestaande toepassingen te integreren.

De bekroonde thermische labelprinters van Brother bieden hoog volume en voordelige etikettering, met uitzonderlijke duurzaamheid en efficiëntie. Met meer dan 30 jaar ervaring in de ontwikkeling van professionele labelapparaten kan Brother aan al je labelbehoeften voldoen.

Als je een thermische printer overweegt voor je organisatie of persoonlijk gebruik, bekijk dan eerst onze QL-800 professionele labelprinters voor ongeëvenaarde snelheid, connectiviteit en veelzijdigheid, inclusief de mogelijkheid om tweekleurige labels in zwart en rood af te drukken. Of ontdek onze TD- en TJ-printers voor het afdrukken van grote volumes. Voor duidelijke en kostenefficiënte en betrouwbare labels zijn thermische labelprinters niet voor niets nummer één.

Meer artikels over Labelling

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven