Illustration depicting two start-up hubs on a dark blue background with two business people walking between them on a light blue background

Start-up hubs in Europa

Welke sectoren en industrieën trekken investeerders aan? We keken naar de gegevens van Crunchbase over nieuw geregistreerde bedrijven in Europa.

Elke nieuwe start-up heeft het potentieel om uit te groeien tot een grote multinational, die de manier waarop de markt werkt verstoort en verandert.

Alle goede ondernemers weten dat bedrijven alleen kunnen gedijen als ze beschikken over hoogopgeleide arbeidskrachten en toegang hebben tot financiële ondersteuning. Het is dan ook geen verrassing dat Europa de afgelopen jaren een broeinest van start-upsuccessen is geworden. Bepaalde Europese steden, zoals Londen, Berlijn en Parijs, werden belangrijke start-up centra en trekken ondernemers, investeerders en talent van over de hele wereld aan.

Het Europese start-up ecosysteem slaagde erin om tegen 2022 bijna 100 miljard dollar op te halen bij investeerders en naar schatting worden er in Europa elk jaar 160.000 nieuwe start-ups opgericht.

Vraag je je af welke sectoren en industrieën deze investeerders aantrekken? Om daar achter te komen, keken we naar de gegevens van Crunchbase over nieuw geregistreerde bedrijven in Europa.

Uit ons onderzoek bleek dat het Verenigd Koninkrijk in 2022 de thuisbasis was van het grootste aandeel cryptostart-ups in Europa, goed voor 28% van alle cryptostart-ups op het continent. Andere Europese landen bleven in 2022 voorzichtiger met crypto. Landen zoals Duitsland, Frankrijk en België kozen ervoor om zich te richten op professionele sectoren zoals software, analytics en HealthTech.

Verenigd Koninkrijk

Londen wordt omschreven als de “Silicon Valley of Europe”  en heeft meer start-ups voortgebracht dan andere hubs in Europa. Britse start-ups zijn vaker gevestigd in Londen: uit ons onderzoek blijkt dat 75% zich in de hoofdstad bevindt. Manchester heeft de grootste tech-start-upscene van het VK buiten Londen, gevolgd door tech- en analysebedrijven in Cambridge.

UK - European Startup Hubs

Start-ups in het Verenigd Koninkrijk ontvingen de meeste investeringen in 2022, buiten Silicon Valley. De start-ups die financiering ontvingen van investeerders bestrijken een reeks sectoren, waaronder fintech, gezondheidstechnologie, e-commerce en nog veel meer. Gegevens beschikbaar op Crunchbase suggereren dat 30% van alle Europese start-ups die betrokken waren bij investeringen in cryptocurrency gevestigd waren in het VK.

Duitsland

Duitsland heeft een van de meest dynamische start-up ecosystemen van heel Europa. Duitse start-ups profiteren van een breed scala aan initiatieven van de overheid, waaronder belastingvoordelen en subsidies.

Een van de meest opvallende vormen van ondersteuning die de Duitse overheid heeft geïntroduceerd is de Digital Jetzt (artikel in het Duits) of 'Digitaal Nu' subsidie, die bedoeld is om de groei te versnellen van kleine en middelgrote ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het maken van digitale producten, zoals kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging en robotica. Aanstormende ondernemers kunnen extra financiële steun krijgen van durfkapitalisten en advies van een groeiend aantal starterscentra in het hele land.

Germany - European Startup Hubs

Berlijn loopt voorop in de Duitse start-up scene. Uit ons onderzoek blijkt dat 44% van de Duitse start-ups het afgelopen jaar in Berlijn is geregistreerd. Buiten Berlijn zijn er andere actieve Duitse start-upscènes in München, Hamburg en Frankfurt.

Duitsland heeft de grootste e-commercemarkt in Europa, met een geschatte omzet van de 1000 grootste winkels van €80 miljard in 2022, volgens de e-commercemarktstudie van het EHI Retail Institute.

Het zal geen verrassing zijn dat een aantal van de bekendste Duitse start-ups consumentgerichte bedrijven zijn, zoals HelloFresh, het bedrijf dat maaltijdpakketten bezorgt, en SoundCloud, de muziekstreamingdienst.

De start-up scene in Duitsland is echter opmerkelijk divers en omvat vele sectoren. Uit ons onderzoek blijkt dat de sectoren die het afgelopen jaar het meest zijn opgebloeid onder andere gezondheidszorgtechnologie, kunstmatige intelligentie (AI) en software as a service (SaaS) zijn.

Frankrijk

Terwijl veel landen het economisch moeilijk hadden in 2022, leek de Franse start-up scene te floreren. Volgens Dealroom-gegevens wisten Franse start-ups in Q1 2022 $5,7 miljard op te halen en haalden ze Duitsland in qua investeringen.

France - European Startup Hubs

De CrunchBase-gegevens die we analyseerden, suggereerden dat de meeste investeringen zich zouden hebben geconcentreerd in de Îregion Ile-de-France, waar Parijs deel van uitmaakt, met 65% van de nieuwe Franse start-ups alleen al in de stad.

In voorgaande jaren heeft Frankrijk bekende, consumentgerichte start-ups gekweekt, zoals BlaBlaCar, een autodeelplatform, en Deezer, de muziekstreamingdienst. Tegen 2022 waren softwarebedrijven echter verantwoordelijk voor de sectoren met het grootste aantal nieuwkomers, met name financiële diensten en cyberbeveiliging.

Om de groei van de Franse start-up scene te ondersteunen, heeft de Franse regering beleid opgesteld om ondernemerschap te ondersteunen en steeds meer talent uit het buitenland aan te trekken. Met het Franse Tech Visa-programma kunnen houders maximaal vier jaar in Frankrijk werken. Het is bedoeld om mensen aan te trekken die gewend zijn om in andere landen in de start-upsector te werken.

Italië

De Italiaanse start-up scene heeft opmerkelijke vooruitgang geboekt bij het aantrekken van nieuwe investeringen. Ondanks berichten over een daling van het aantal Italiaanse start-ups in het land, onderscheidt Italië zich - samen met Frankrijk - als een van de weinige Europese landen waar investeerders hun financiering voor start-ups het afgelopen jaar hebben verhoogd.

Italy - European Startup Hubs

In 2022 richtte Italië ook zijn eerste twee start-ups op, Scalapay en Satispay, beide in de fintechsector. Buiten fintech bestrijken Italiaanse start-ups veel sectoren. Uit ons onderzoek kwamen AI, cleantech en cryptocurrencies naar voren als de belangrijkste sectoren van het land.

De automobielsector is een van de toonaangevende industrieën van Italië. Ons onderzoek wees dan ook uit dat Italië ook het hoogste aandeel automotive start-ups in het onderzoek had, zoals Nope Engineering - een groep ingenieurs die gebruik maken van computer-aided design (CAD) en virtueel testen in de autosport.

Het Italiaanse start-up ecosysteem is gelijkmatiger verdeeld over het land dan in de andere landen in het onderzoek. De regio Lombardije heeft de meest dynamische start-up gemeenschap, met een derde van de nieuw geregistreerde Italiaanse start-ups gevestigd in Milaan (33%).

Oostenrijk

Net als de Franse regering wil de Oostenrijkse regering getalenteerde internationale ondernemers naar het land halen. In 2017 introduceerde de regering een visum voor startende ondernemers, de 'rood-wit-rode kaart'. De regeling is bedoeld om ondernemers met ervaring in het leiden van start-ups aan te trekken om de groeiende Oostenrijkse start-upgemeenschap te helpen voeden.

Het Oostenrijkse start-up ecosysteem is beschreven als "klein maar machtig", met een hoger investeringspercentage in nieuwe start-ups dan in grotere landen.

Austria - European Startup Hubs

Oostenrijk is het meest succesvolle land in het ontwikkelen van start-ups in professionele sectoren. Uit ons onderzoek blijkt dat de biotechnologie-, software-, architectuur- en bouwsector voorop lopen. Onze resultaten wijzen er ook op dat de meeste start-ups geconcentreerd zijn in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. 95% van de nieuw opgerichte start-ups hebben hun hoofdkwartier in Wenen.

België

Het netwerk van start-ups in België is minder consumentgericht dan in andere Europese landen. België staat meer bekend om zijn innovatieve business-to-business (B2B) start-ups, die de manier waarop zaken worden gedaan willen veranderen.

Belgium - European Startup Hubs

Enkele van de meest productieve Belgische start-ups zijn resource planning software, sales productivity software en data intelligence bedrijven. Een van de meest succesvolle Belgische start-ups is Collibra. Dit in Brussel opgerichte data intelligence-bedrijf is uitgegroeid tot een van de snelst groeiende start-ups en wordt gewaardeerd op meer dan $ 2,3 miljard.

De meeste nieuwkomers in de Belgische start-upscène zetten hun sterke erfgoed van focus op de B2B-markt voort. Verschillende analytics-, cloud computing- en biotechbedrijven hebben zich het afgelopen jaar geregistreerd op Crunchbase. Er zijn ook bedrijven die de trend willen doorbreken, zoals Freshkart, een bedrijf dat gezonde maaltijden levert en al op verschillende markten actief is.

Het grootste deel van de Belgische start-upscene is gevestigd in de Vlaamse gewesten, met 41% van de start-ups van het land alleen al in Brussel. Luik is geïdentificeerd als de hotspot voor start-ups in het Waalse Gewest, goed voor 12% van de start-ups in het land.

Nederland

Het grootste deel van de Nederlandse start-up gemeenschap is geconcentreerd in het noorden van Nederland, met Amsterdam als epicentrum. Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan de helft (62%) van de Nederlandse start-ups die nieuw geregistreerd zijn op Crunchbase, geregistreerd zijn in Amsterdam. Andere levendige start-up gemeenschappen zijn te vinden in Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Netherlands - European Startup Hubs

In het verleden heeft Nederland succesvolle start-ups ontwikkeld in verschillende sectoren. Opvallende Nederlandse start-ups zijn Booking.com, een reisboekingssite, en WeTransfer, de online dienst voor het delen van bestanden. Sectoren die volgens ons blijven groeien in Nederland zijn onder andere healthtech, crypto en e-commerce. De tech start-ups van het land zullen ook profiteren van het groeiende aantal marketing- en reclamebureaus dat het afgelopen jaar is opgericht.

Ierland

De meeste nieuwe Ierse start-ups zijn gevestigd in Dublin; uit onze gegevens blijkt dat 78% van de Ierse start-ups hun hoofdkwartier in de hoofdstad hebben - waarschijnlijk dankzij de financiële instellingen van de stad. County Cork volgt Dublin op een verre tweede plaats, met slechts 7% van de start-ups die hier gevestigd zijn.

Ireland - European Startup Hubs

In voorgaande jaren waren enkele van Ierlands meest succesvolle sectoren voor start-ups fintech, gezondheidszorg en software. Het meest opvallende succesverhaal van Ierse start-ups is Stripe, een online paytech-bedrijf. Stripe werd een van de snelst groeiende bedrijven ter wereld nadat het investeringen had ontvangen van durfkapitalisten en PayPal-oprichters Elon Musk en Peter Thiel. Vandaag wordt Stripe gewaardeerd op 74 miljard dollar.

De e-commerce sector (consumenten- en B2B-bedrijven) wint echter aan populariteit in de Ierse start-up scene. Tipple, een bedrijf dat de beroemde Ierse drankenexportmarkt wil aanboren door het gemakkelijker te maken om alcoholmerken internationaal te exporteren, is hier een goed voorbeeld van.

Spanje

Spanje is de thuisbasis van veel succesvolle start-ups in verschillende sectoren. Een van de meest productieve start-ups van het land was Cabify, de Uber-concurrent van het land. Cabify werd minder dan twee jaar na Uber opgericht. Het platform factureert passagiers op basis van afstand in plaats van tijd en kan werken als een koerier.

Spain - European Startup Hubs

Hoewel er in 2022 nieuwkomers waren in de transport- en logistieke sectoren, blijkt uit ons onderzoek dat de snelst groeiende sectoren in Spanje AI, media en entertainment, en e-commerce waren.

De Spaanse start-up scene is voornamelijk geconcentreerd in de grote steden, waaronder Madrid, Barcelona en Valencia. Barcelona heeft zich ontpopt als start-up hub dankzij het gunstige bedrijfsklimaat en de bloeiende tech-gemeenschap. Het is de thuisbasis van verschillende grote co-working spaces, incubators en accelerators, waaronder Barcelona Tech City, de grootste start-up cluster in Zuid-Europa. Uit ons onderzoek bleek dat 34% van de Spaanse start-ups geregistreerd is in Barcelona, gevolgd door Madrid met 32% van de nieuw opgerichte Spaanse start-ups.

Methodologie

Brother verzamelde beschikbare gegevens van Crunchbase over in Europa gevestigde bedrijven die zich in het afgelopen jaar op de site hadden geregistreerd. De dataset bevatte informatie over 2026 bedrijven die geregistreerd waren in Europese landen. De gegevens werden geschraapt en geanalyseerd in februari 2023. Elk bedrijf werd vervolgens ingedeeld in populaire sectoren voor start-ups en geanalyseerd op nationale schaal.


Aanvullende bronnen

  • https://stateofeuropeantech.com/
  • https://sifted.eu/articles/austrias-startup-ecosystem-brnd/
  • https://sifted.eu/articles/european-tech-data-2022/
  • https://www.ehi.org/produkt/studie-e-commerce-markt-deutschland-2022
  • https://www.cityam.com/exclusive-london-is-the-silicon-valley-of-europe-but-city-can-not-afford-to-sit-on-its-tech-laurels/

Meer artikels over Je home office

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven