1. Home Brother
  2. Business
  3. Resource Hub
  4. Blog
  5. Mobiliteit
  6. Eenvoudiger parkeerbeheer door parkeertickets met QR-codes
Een mannelijke parkeerwachter print een parkeerboete met mobiele printer van Brother

Eenvoudiger parkeerbeheer door parkeertickets met QR-codes

Een parkeerplaats zoeken in een stadscentrum kan een nachtmerrie zijn voor automobilisten. Het effect van slecht parkeerbeheer kan een aanzienlijke impact hebben op het verkeer.

Verkeersfiles kosten Europa elk jaar 1% van het BBP door vertragingen in het personen- en goederenvervoer. Uit studies blijkt dat 30% van deze opstoppingen veroorzaakt wordt door automobilisten die op zoek zijn naar een parkeerplaats. Het vinden van een parkeerplek in het stadscentrum neemt gemiddeld 15-20 minuten in beslag, verlengt de rijtijd tot 40%, vergroot de afgelegde afstand tot 20% en verhoogt de CO2-uitstoot van elk voertuig tot 10%.1

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het parkeerbeheer een prioriteit is in de meeste stedelijke gebieden in Europa.

 

Waarom is parkeerbeheer een prioriteit voor de EU?

De Europese Commissie heeft het 'Push and Pull'-initiatief gelanceerd om de stedelijke mobiliteit in de Europese steden te verbeteren. Een beter parkeerbeheer is een belangrijk onderdeel van deze strategie.2  Het doel is de reikwijdte, de tenuitvoerlegging en de handhaving van parkeerheffingen te herzien als onderdeel van een breder scala aan activiteiten voor verkeersbeheersing in onze steeds drukkere stadscentra.

Om van beter gecontroleerd parkeren een efficiënt onderdeel te maken in het mobiliteitsecosysteem van een stad, zorgt de invoering van een systeem van eerlijk gebruik ervoor dat meer mensen over zoveel mogelijk parkeerplaatsen kunnen beschikken.3

Om dat te bereiken is het belangrijk dat lokale overheden en hun partners niet alleen hun parkeermiddelen optimaliseren, maar ook effectief boetes opleggen aan bestuurders die zich niet aan de parkeerregels houden en de betalingen ervan snel en efficiënt innen.

Dankzij digitalisering vergroten datagestuurde parkeercontroles de efficiëntie van het stedelijk parkeerbeheer en QR-codes staan in de voorhoede van deze verandering.

 

Hoe werken afgedrukte tickets met QR-codes?

De dagen dat agenten of parkeerwachters in de regen haastig parkeerboetes uitschreven zijn voorbij. Traditionele bonnen worden met de hand geschreven op een formulier met een carbon kopie, maar ze kunnen onleesbaar worden als de inkt uitloopt of het personeel met handschoenen aan schrijft. Afgedrukte parkeerboetes zijn gemakkelijker te lezen en robuuster, omdat ze op speciaal thermisch papier worden geprint, zodat ze niet vervagen of onleesbaar worden bij slecht weer.

Als een agent een overtreding vaststelt, kan hij met zijn mobiele telefoon een foto van het voertuig en de nummerplaat maken als bewijs. De software identificeert vervolgens automatisch de eigenaar van het voertuig en voegt de locatiegegevens toe.

Wanneer de parkeerwachter een bon uitschrijft, maakt hij met Bluetooth-technologie verbinding tussen zijn telefoon en een kleine mobiele printer die parkeerbonnen met een unieke QR-code afdrukt. Bestuurders kunnen de code dan met hun eigen toestel scannen. Deze QR-code leidt de bestuurders naar een unieke webpagina die niet alleen alle informatie over hun boete bevat, maar ook meerdere onmiddellijke betalingsfaciliteiten, zoals Paypal, overschrijving of betaling met een bankkaart. Ze kunnen ook tot onmiddellijke betaling worden aangemoedigd door een verlaging van hun boete.4

 

Hoe vergemakkelijkt digitalisering het parkeerbeheer?

De digitalisering van parkeerbonnen heeft veel voordelen die het parkeerbeheer doeltreffender en effectiever maken. Parkeerovertredingen worden sneller afgehandeld en door de tijdwinst kunnen parkeerwachters in drukke binnensteden met kortere tussenpozen controles uitvoeren.

Er worden ook minder fouten gemaakt, tickets raken niet ‘zoek’ en alle incidenten zijn traceerbaar, waardoor er minder redenen zijn om tegen parkeerboetes in beroep te gaan. Dit helpt niet alleen de inkomsten te verhogen, het helpt je ook gebieden te identificeren waar zich vaak problemen voordoen. Er kan dan gericht actie ondernomen worden, zoals het verlengen of verkorten van toegestane parkeertijden of het aanwijzen van parkeergebieden voor bewoners.

 

Welke mobiele printer is het meest geschikt voor parkeerbeheer?

Voor duidelijke en effectieve ticketuitgifte hebben parkeerwachters alleen maar een smartphone met een geschikte app en een kleine mobiele printer met Bluetooth-connectiviteit nodig. Een robuust ontwerp is essentieel. We adviseren een compacte, lichtgewicht printer die aan een riemclip of schouderriem kan worden gedragen. Het is ook belangrijk dat het verwisselen van printerrollen onderweg snel en gemakkelijk gaat. Als bewakers van de ene naar de andere locatie moeten reizen, zorg er dan voor dat de mobiele printer voorzien is van een stroomkabel zodat hij de hele dag in de auto kan opgeladen worden.

Ontdek hoe Brother je kan helpen je parkeerbeheer eenvoudiger en efficiënter te maken. Bekijk ons gamma mobiele printers.

 

1. www.smartcitiesdive.com: "Revealed: Europe's Most Congested Cities - And How To Cut Traffic Jams"
2: https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/clean-transport-urban-transport/cycling/guidance-cycling-projects-eu/cycling-measures/42-traffic-restrictions-and-charges_en
3. https://www.europeanparking.eu/media/1391/pp_project_brochure_final_en.pdf
4: https://spanishnewstoday.com/how-to-pay-reduced-fines-for-traffic-violations-in-spain_1697823-a.html>

Meer artikels over Brother Blog | Tips om slimmer en mobiel te werken

Dit vind je wellicht ook leuk...

Terug naar boven