Artikel toegevoegd
  1. Home Brother
  2. Over ons
  3. Nieuws
  4. 2018
  5. De kleurencode – Hoe kleur elk aspect van uw leven kan beïnvloeden

De kleurencode – Hoe kleur elk aspect van uw leven kan beïnvloeden

  

Iedereen heeft een favoriete kleur, maar wist u dat er aanwijzingen bestaan die aantonen dat kleur invloed kan hebben op dagelijkse situaties?

Rood betekent ‘stoppen’. Groen betekent ‘gaan’. Het lijkt misschien eenvoudig maar dit is een voorbeeld van hoe we kleuren gebruiken om dagelijks te communiceren. Naast het feit dat we ons bewust zijn van kleur, kan ze ook een grote invloed hebben op onze geestestoestand, zelf als we er ons niet bewust van zijn. Hieronder enkele voorbeelden die aantonen dat u de kracht van kleur kunt gebruiken.

 

Creativiteit

 

Als u in een creatieve sector werkt en uzelf met kleur wilt omringen, kunt u voor groen kiezen. Volgens een theorie kan een glimp van groen de creativiteit verbeteren. In vier experimenten werd vastgesteld dat wanneer deelnemers naar groen keken voordat ze beeldgebaseerde en op woorden gebaseerde taken aanvatten, hun creativiteit verbeterde in vergelijking met de personen die naar rood, blauw, wit of grijs keken.1

Tip: groen is geweldig voor creativiteit.

 

Sport en training

 

Kleur kan een grote rol spelen bij prestaties, maar check eerst of u alleen staat of deel uitmaakt van een team.

Bij individuele opdrachten kan rood de trainingsprestaties verminderen. In een experiment keken deelnemers naar de kleur rood vóór een krachtproef. Hoewel ze dezelfde piekkracht bereikten, produceerden ze minder kracht dan de personen die vóór de opdracht naar grijs of blauw gekeken hadden.2

Als het om teamsport gaat, is rood voor winnaars.3 Dit heeft te maken met agressie en dominantie. Atrill (2008) analyseerde meer dan 50 jaar elitevoetbal en stelde een prestatievoordeel vast voor teams die rood droegen. Blijkbaar kunnen teams die tegen ‘rood’ spelen zich bedreigd voelen, wat het vertrouwen kan verminderen.

Tip – draag rood als team, maar niet al u alleen speelt

 

Eten

 

Het is niet alleen de kleur van uw eten die invloed heeft op de mate waarop u van uw gerecht geniet; ook de kleuren in de omgeving zijn belangrijk. Blijkbaar bevordert rood de eetlust. Voor fastfoodrestaurants is dit een populaire kleur.

Anderzijds kan overmatig gebruik van de kleur blauw eetlustremmend werken, omdat we het herkennen als een onnatuurlijke kleur voor voedsel.4

Individuele kleuren kunnen ook helpen om de smaak van verschillende voedingsmiddelen en dranken te ‘verbeteren’. Koffie voelt warmer aan in een rode kop5, popcorn wordt zoeter ervaren in een rode kom6, warme chocolademelk smaakt meer naar chocolade in een oranje kopje7 en rode wijn heeft een betere smaak in een blauw glas8. Iets om aan te denken voor uw volgend etentje.

Tip: probeer blauw als u wilt afvallen.

 

Ontspanning

 

Winkeluitbaters houden best hun klanten ontspannen, zodat ze zich kunnen concentreren op wat ze willen kopen. Veel winkels en websites gebruiken blauw om een atmosfeer te creëren. En het werkt echt, aangezien blauwe winkels en websites als ontspannend, minder druk en zelfs betrouwbaarder worden beoordeeld.9

Tip: winkeluitbaters, denk blauw.

 

Kleur kan invloed hebben op alles wat u doet, zelfs als u het niet beseft. Dus, als u de volgende keer gaat trainen of een creatieve opdracht uitvoert, vergeet dan niet te checken of u de juiste kleur draagt.

 

--

1 Lichtenfeld, S., Elliot, A. J., Maier, M. A., & Pekrun, R. (2012)

2 Payen (2011)

3 Atrill (2008)

4 Kido (2000)

5 Gueguen & Jacob (2013)

6 Harrar (2011)

7 Piqueras-Fiszman & Spence (2012)

8 Ross (2009)

9 Alberts & Van Der Geest (2011), Gorn (2012)

Brother