Artikel toegevoegd
  1. Home Brother
  2. Blog
  3. Milieu
  4. Digitale transformatie en duurzame ontwikkeling: volledige productlevenscyclus beoordelen
Digitale transformatie en duurzame ontwikkeling: volledige productlevenscyclus beoordelen

Digitale transformatie en duurzame ontwikkeling: volledige productlevenscyclus beoordelen

De concepten duurzaamheid en digitalisering zijn vandaag diep met elkaar verweven en ze versterken elkaar.

Digitale transformatie kan als complex worden ervaren, ondanks de grote voordelen op gebied van kostenbesparing, prestaties, levensduur en milieu. De ontwikkeling ervan zal daardoor waarschijnlijk afgeremd worden. Het is vaak moeilijk om het begrip duurzaamheid duidelijk te bepalen, zeker als het over technologische producten gaat.

Om ondernemingen te helpen bij het opzetten van een langetermijntechnologiestrategie met betrekking tot de inzet van productiviteitsverhogende en kostenverlagende technologische middelen, heeft Brother een reeks white papers over het thema digitale transformatierie gelanceerd.

Een belangrijk thema van deze reeks is duurzaamheid, en in het bijzonder het beoordelen van producten aan de hand van ‘de volledige levenscyclus’. Om ondernemingen te ondersteunen, hebben we onderzocht in welke mate digitalisering en duurzaamheid op elkaar kunnen worden afgestemd.

Digitale transformatie en duurzaamheid - twee onderling afhankelijke concepten

Wanneer digitale transformatie gelijktijdig wordt geïmplementeerd met duurzaamheidsinitiatieven, kunnen de resultaten winstgevend zijn voor ondernemingen én voor het milieu. Bedrijven zouden bijvoorbeeld geld kunnen besparen door simpelweg hun technologiediensten naar de cloud te verplaatsen. Resultaat: 77% minder servers nodig, 84% besparen op het energieverbruik en CO2-uitstoot-verlaging met 88%1.

Nog interessanter is dat digitale transformatie, in strikte zin, over de verbetering van productiviteit, efficiëntie en het stroomlijnen van dataprocessen gaat. Op gebied van digitale transformatie en duurzaamheid zullen intelligente en verbonden systemen ons helpen niet-financiële prestatiecriteria, zoals C02-uitstoot en afvalbeheer, te verbeteren.

De komende jaren zal duurzame ontwikkeling wereldwijd een belangrijke plaats innemen op de bedrijfsagenda en bij politieke beslissingen. De inspanningen van ondernemingen zullen strenger gecontroleerd worden op niveau van hun klantenrelaties, de regelgeving, hun toeleveringsketen en zelf hun financieel beheer. We zien nu al het creëren van duurzame en ethische relaties gemeen goed wordt in België. Geautomatiseerde intelligente systemen die data verzamelen en deze vervolgens op een correcte manier weer gebruiken zijn daardoor belangrijker dan ooit.

De volledige productlevenscyclus – de mogelijkheid voor duurzaam printen

Duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven ontbreken doorgaans niet aan ambitie. Ze worden ook vaak geïntegreerd in het inkoopproces. Als ondernemingen zich echter vooral concentreren op statistieken met betrekking tot de operationele levenscyclus van producten, beperken ze de impact van hun acties.

Bij de aanschaf van printers kunt u uw criteria verbreden om de naleving van de duurzaamheidsdoelstellingen van uw onderneming te versterken. Een uitgebreide checklist voor het inkopen van printapparatuur moet ook rekening houden met de impact van de productie-, verzendings-, verpakking- en recyclageprogramma's, alsook met de MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) verplichtingen van de fabrikant en de toeleveringsbedrijven.  

71% van de KMO's zegt dat het belangrijk is om de duurzaamheid van apparatuur gedurende de volledige levenscyclus te beoordelen om een echte milieuprestatie-index te verkrijgen (2). Het integreren van de hele levenscyclus is essentieel voor het inkopen van hoogwaardige printapparatuur. Ontdek het belang van het in acht nemen van de volledige levenscyclus van een product en de mogelijkheden van duurzaam printen in ons rapport over de implementatie van digitale transformatie.

Het is essentieel dat ondernemingen een duurzame ontwikkelingsaanpak hanteren als onderdeel van hun digitale transformatie

Ga voor een langetermijnvisie : digitalisering en milieuvriendelijk printen

Sommige ondernemingen vinden digitale transformatie te complex, maar het kan eenvoudig bereikt worden door betere, duurzame en onderling verbonden computer hardware en -software.

Professionele gebruikers en particulieren die duurzaam willen printen, hebben de recyclageconcepten voor originele merkcartridges al lang omarmd. De volgende logische stap voor volledige levenscyclusintegratie en het gebruik van milieuvriendelijke printers is om apparaten zo lang mogelijk in werking te houden en de duurzaamheid, alsook het rendement op de investering (ROI) te maximaliseren.

Het uitvoeren van modulaire reparaties aan defecte printers, in plaats van het hele apparaat te vervangen, is een cruciale manier voor ondernemingen om de levensduur van hun printerpark te verlengen en hun duurzame printdoelstellingen te behalen. Modulaire herstellingen - voor componenten of technologie-upgrades - kunnen de levensduur van printers verlengen. Deze aanpak zou de digitale transformatie van ondernemingen garanderen en in hoge mate bijdragen aan milieuvriendelijk printen.

De kracht om uw onderneming op een duurzame manier te transformeren

In een wereld waar technologie voortdurend evolueert, gaat het hebben van een globale langetermijnvisie op inkoop hand in hand met het onderhouden van toonaangevende apparaten.

Bij het plannen van digitale transformatie moet de nadruk gelegd worden op duurzaamheid en de aandacht voor de volledige levenscyclus van producten. Dit zal de inkoopstrategie van technologie, de flexibiliteit en de algemene milieuprestaties van uw onderneming verbeteren. 

Een flexibele langetermijnaanpak is echter essentieel om uw onderneming de vruchten te laten plukken van de combinatie van digitale transformatie en duurzaamheid die elkaar versterken.

Wat zijn nu de echter voordelen voor ondernemingen? De implementatie van krachtige geconnecteerde apparaten en systemen die met elkaar communiceren zorgt voor meer flexibiliteit, stroomlijning, een beter zakelijk inzicht en natuurlijk betere duurzaamheidsprestaties. Een verbetering voor werkgevers, werknemers en de klanten. Zonder het essentiële te vergeten: nog meer tevreden klanten! Klanten genieten niet alleen van een uitstekende beleving, maar ook een positieve ervaring met uw merk - de manier waarop u omgaat met MVO en duurzaamheidsthema’s.

Is dat tenslotte niet het einddoel dat elke moderne onderneming wil bereiken? 

Wilt u weten hoe Brother u kan helpen bij het opzetten van een milieuvriendelijke inkoopstrategie voor duurzaam printen? Download het Brother duurzaamheidsrapport uit de reeks Digitale Transformatie : Duurzaamheid als basis van technologische beslissingen.

Meer info over de manier waarop Brother u verder kan helpen om duurzame printdoelen te behalen met behulp van milieuvriendelijke aankopen vindt u op onze pagina die gewijd is aan onze acties voor positieve verandering voor het milieu - Brother Earth.

Bronnen

1 https://www.forbes.com/sites/louiscolumbus/2020/11/08/10-reasons-sustainability-needs-to-be-part-of-your-digital-transformation-strategy/?sh=4895c5e07ef6

2 http://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risks_Report_2019.pdf

Meer artikels over Brother Blog | Tips voor milieuvriendelijk ondernemen

Dit vindt u wellicht ook leuk...

Terug naar boven